Hírek

2014.02.18. 15:50

A békák sietnek a szerelemmel

Zalaegerszeg - A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrének vezetésével kedden a megyeszékhelyi északi elkerülőn megépült a szezon első békamentő kerítése.

Varga Andor

Ismert: a fólia alkalmatosságra azért van szükség az út mellett, hogy az erdei telelőhelyről a vízhez, szaporodni igyekvő és idén egyébként szokatlanul korán útnak indult békákat ne engedje autók kerekei alá keveredni. A következő napokban a megyében még három helyszínen lépnek hasonló akcióba a zöldek.

Zala megyében a Zalacsányi-tó nyugati végében, a 76-os úton, nagyjából húsz évvel ezelőtt szervezték meg az első békamentő akciókat. Az erdőből a víz felé igyekvő békák annak idején tömegével múltak ki az erre száguldó autók kerekei alatt, lévén az aszfaltcsík ketté szelte azt a fontos útvonalat, melyen ezek az állatok tavasszal oda-vissza közlekedni szoktak. Azóta pedig az önkéntesek már nemcsak itt segítik elő a békák szerelmének beteljesülését: Zalaegerszegen az Alsóerdőn, illetve az északi elkerülőn is évek óta minden tavasszal lezajlik az akció, sőt, már Misefán is megmozdultak a civilek.

- Nagy meglepetést okoztak nekünk is a békák az idén a korai indulással, de sikerült gyorsan reagálni - mondta Csiszár Viktor, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi őre, akinek vezetésével kedden a megyeszékhelyen, az északi elkerülőn épült meg az út menti békakerítés . A zöldek módszere egyébként kezdetektől ugyanaz: előbb az úttest erdő felőli oldalán építenek akadályt a békák elé, melynek lábánál vödröket ásnak a földbe, hogy a kerítésnél tébláboló állatok azokba belepotyogjanak. Az aktivisták naponta többször érkeznek, és kézben szállítják át az állatokat a túloldalra. Majd nagyjából két hét elteltével megépítik a kerítést a másik oldalon is, hogy az állatokat hasonló módon visszajuttathassák az erdők közelébe. Május végére általában vége is az egész felfordulásnak .

A nemzeti park mellett a munkát segítik a települési önkormányzatok, közmunkásokat rendelkezésre bocsátva. Közreműködik a Pannon Egyetem Georgikon Karának néhány természetvédelmi mérnök hallgatója, valamint Zalacsányban a helyi általános iskola diákjai. De nagy részt vállalt magára az a cég is, mely a kerítésekhez a speciális reklámfóliát adta.

Az akció csütörtökön délelőtt Zalacsányban folytatódik, majd 25-én Misefa kerül sorra. A negyedik helyszínen, a megyeszékhelyi Alsóerdőn, az Aranyoslapi-forrásnál az egerszegi Domberdő egyesület szervezi évek óta a békamentést. Ennek elnöke, Bogár István kedden érdeklődésünkre azt mondta: figyelik a fejleményeket, de az itteni békák a vasárnapi állás szerint még nem indultak meg.

A békamentés egyébként kedden Egerszegen további természetvédelmi akcióval is kiegészült: Csiszár Viktor a Kölcsey gimnázium diákjaival énekes madaraknak odútelepet épített a Zala-part gimnáziumhoz közeli részén. És ugyanígy tesznek csütörtökön Zalacsányban is, a helyi általános iskola udvarán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!