Hírek

2014.01.08. 15:40

Ilyen a gyerek, ha iskolaérett

Hatéves korára egy átlagos gyermek 120-130 cm magas és 20-22 kg súlyú, olvasható az iskolaérettségi feltételeket felsoroló hazai standardban.

Arany Horváth Zsuzsa

A fogváltás beindulása előtt a idegrendszernek nagy megterhelés lenne a rendszeres tanulás. A cipőfűző megkötésének képessége is tájékoztató jellegű a finom mozgás, a térbeli tájékozódás,a látással kapcsolatos megfigyelés képességéről. Az írás-olvasáshoz nélkülözhetetlen a jó ceruzafogás, a könnyed eszközkezelés, az elemi mozgások összerendezettsége.

A kúszás, mászás, lábujjhegyen járás, sarkon járás, külső talpélen járás, guggoló járás, szökdelés páros lábon és egy lábon, fejemelgetés háton- és hason fekvésben ezen mozgások hibás végrehajtása idegrendszeri éretlenségre utal. A csukló, ujjak mozgásának függetlennek kell lennie a válltól. Jó működésük biztosítja, hogy a gyermek egymástól függetlenül tudja mozgatni a végtagjait. Ha ez nem történik meg, akkor írás során a lába, nyelve, az egész teste követi a kéz mozgását. Ez sok energiát emészt fel, így hamar elfárad. Fontos, hogy a gyermek ismerje saját testét, biztosan tájékozódjon rajta. Ismerje testrészeit, ujjai nevét és helyét.

Iskoláskorra fontos a domináns kéz kialakulása. A nem megfelelő kézzel való írástanulás nehezíti az olvasás-írás elsajátítását. Lábdominancia akkor hibátlan, ha ugyanaz a domináns kéz és láb. Ha a lábhasználat ellentétes oldali, mint a kéz, gyakran együtt járhat a számolási készség gyengeségével.

Kell még jó térérzékelés, egyensúlyérzék, feladattudat, bizalom a felnőttekhez, szocializáció, problémamegoldó gondolkodás, átfordítási képesség, gestalt-látás (szavakként látja a betűket.)

Hát nem csodálatos, hogy annyi ember kijárta az iskolákat, akik láthatóan híján vannak mindezeknek?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!