Hírek

2014.01.09. 13:40

Érdekes munka, jó társaság

Zalaegerszeg - A fiam születése, 2007 óta nem találok magamnak állandó munkát. Hiába dolgoztam előtte tíz évnél is tovább egy helyen. Pár hónapig takarítani jártam, az volt a leghosszabb idő egyben. Ide önkéntesként jöttem, hogy ne veszítsem el a foglalkoztatást helyettesítő támogatást, a havi 22.00 forintot

Arany Gábor

Miközben Zsuzsa magyaráz, kezében jár az olló, vékony csíkokra vágja a szétbontott ruhákat.

-A hajléktalanoknak felajánlott adományruhákból így hasznosítjuk azokat, amiket nem lehet kiosztani, mert olyan az állapotuk és egyébként a szemétbe kerülnének - árulta el Király Melinda, a Vöröskereszt zalai szervezete fogyatékkal élők támogató szolgálatának vezetője. S egyben ő az, aki a megyeszékhelyen, az Ady utcai irodájuknál működő foglalkoztatót is irányítja.

-Tavaly szeptemberben pályázati támogatással indítottuk be itt a munkát. Rongyszőnyegeket készítünk, babákat, huzat elleni ablakkukacok, patchwork párnákat. Először úgy gondoltuk, hogy a támogató szolgálat ügyfeleit vonjuk be, de a várakozásnál nagyobb lett az érdeklődés. A hajléktalanoknak szervezett lakhatási program résztvevőiből is többen jelentkeztek, jöttek olyanok, akik a foglalkoztatást helyettesítő támogatás továbbfolyósításhoz szükséges önkéntes tevékenységüket töltik le itt és olyanok, akik pusztán kedvtelésből kapcsolódtak be. Ezért aztán nagyon vegyes az összetétel: férfiak, nők, fiatalok, nyugdíjasok; egy időben négyen, öten tudnak dolgozni - mutatott körbe a teremben.

Legelsőként az egyik, hajléktalanságot is kipróbált, immár nyugdíjas férfi tanult meg a szövőszékkel bánni. Ő is a lakhatási programjuk résztvevője, a Vöröskereszt segítségével jutott fedélhez, és kereste magának az értelmes elfoglaltságot. Itt kötött ki, naponta több órát tölt el a szövőszéknél, segít betanítani az újabb érdeklődőket is.

-Érdekes a munka, jó a társaság - neveti el magát János és a többiek élénken helyeselnek neki. Legtöbbjük számára ugyanis ez nemcsak hasznos tevékenység, hanem egyben megoldás a magány ellen is.

Király Melinda irányítja a Vöröskereszt Ady utcai irodáinál szeptember óta működő foglalkoztatót is (Fotó: A szerző)

-Gyakran az a problémájuk, hogy nincsen családjuk, barátjuk, társaságuk, nem tudják magukat elfoglalni, nem érzik hasznosnak magukat. Ez pedig depresszióhoz vezet, amit gyakran alkohollal oldanak és azzal elindulnak a lejtőn. Hasznos ez a tevékenység azok számára is, akik tartósan munkanélküliek. Nekik ez a szocializációs közeg, olyan akár egy munkahely: nap mint nap időre jönnek be, feladat vár rájuk, órákat kell itt eltölteniük - mondta.

Király Melinda elárulta, ezért a fő céljuk nem is a termelés, hanem értelmes, hasznos időtöltést biztosítani, ahol megtapasztalhatják, milyen értéket teremteni, közösségben dolgozni. Az itt készült holmikat nem hirdetik, de eddig minden darabjuk már a szövőszékről gazdára lelt.

-Nem akarunk a piacra betörni, nem teljesítményre dolgozunk nevette el magát. Mindegyik termék egyedi és megfizethetetlen, mert nem is árusítjuk, hanem mondhatni, ingyen adjuk. Ami adományt kapunk érte, abból felvető fonalat, a munkához szükséges egyéb kiegészítőket vesszük meg. Tökéletesen elégedettek leszünk, ha egyszer önfenntartóvá válik a foglalkoztató  - fogalmazta meg Király Melinda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!