Hírek

2014.01.22. 16:45

Biztonságosabb szórakozóhelyek

Zalaegerszeg - Mindössze három esetben adtak ki kötelezést a zenés szórakozóhelyek tűzvédelmi hatósági ellenőrzése során Zalában.

Arany Gábor

A katasztrófavédelmi igazgatóság munkatársai tavaly 17 ellenőrzést hajtottak végre. Ennek során egyebek mellett vizsgálták az ott tartózkodók létszámát, illetve az engedélyezett befogadóképességet. A kiürítési útvonalak használhatóságát, az irányfények, a tartalékvilágítás működését, a tűzoltó berendezéseket, a fali tűzcsapokat. Ezen kívül az elektromos hálózat leválaszthatóságát és állapotát, az előírt jelöléseket, valamin a riadótervet, és azt, hogy a kiürítés alaprajza a közösségi térben megfelelő módon látható legyen. Az ellenőrzések során mindössze három esetben adtak ki kötelezést kisebb hiányosság megszüntetésére.

A zsúfolt szórakozóhelyeken bármikor elfordulhat. Fotó: archív

Az országszerte lezajlott vizsgálatok összegzése szerint jelentősen javult a zenés-táncos helyek tűzbiztonsága a 2011-ben történt West Balkán tragédia óta. A katasztrófavédelem tavaly országszerte 598 zenés szórakozóhelyen tartott tűzvédelmi hatósági ellenőrzést. A feltárt szabálytalanságok miatt hatvanöt esetben adtak ki hatósági felhívást, huszonhét esetben kötelezéssel éltek, negyvenegy alkalommal tűzvédelmi bírságot szabtak ki, tizenkilenc szórakozóhelyet pedig bezárattak. Utóbbi intézkedésre a kiürítési feltételek hiánya, illetve a megengedett létszám jelentős túllépése miatt került sor, de volt ahol a maximális befogadóképességet nem tüntették fel a létesítmény tűzvédelmi szabályzatában.

A tavaly, illetve az azt megelőző esztendőben végrehajtott ellenőrzések eredményét összevetve egyértelmű javulás tapasztalható, köszönhetően annak, hogy a szórakozóhelyek üzemeltetői jártasabbak a rájuk vonatkozó tűzvédelmi előírásokban és igyekeznek is betartani.

Mint ismeretes, a katasztrófavédelem az engedélyhez kötött rendezvények helyszínén szakhatóságként is fellép. Tavaly a hozzájuk érkezett hatósági megkeresések közül ötszázhét esetben hozzájáruló, tizennyolc alkalommal elutasító állásfoglalást adtak ki. Ez is arra utal, hogy a kérelmet benyújtók többsége ismeri a tűzvédelmi követelményeket.

A rendszeresen megtartott országos ellenőrzés-sorozatoknak, illetve a rendezvénytartási engedéllyel kapcsolatos jogszabályi előírások szigorításának köszönhetően jelentős mértékben javult a zenés-táncos rendezvények biztonsága, összegezte a tapasztalatokat a katasztrófavédelem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!