Hírek

2014.01.14. 16:25

A vidéki embereket sújtja

Zalaegerszeg - A hét végéig rohamra számíthatnak a bankok a készpénzfelvétellel kapcsolatos nyilatkozattétel miatt.

Hajdu Péter

Mint ismert, január 20-án jár le a határidő, addig mindenkinek nyilatkozni kell bankjánál, ha igénybe venné a havi legfeljebb kétszeri és maximum 150 ezer forintos díjmentes készpénzfelvételi lehetőséget. Az igény bejelentésekor meg kell adni a számla számát, amiről a díjmentes pénzforgalmat kérik. Akik „beférnek" a határidőbe, már februárban élhetnek a lehetőséggel. De a határidőből való kicsúszás sem jogvesztő, a lehetőség egy hónappal később újra kérhető.

Néhány pénzintézetnél érdeklődtünk a hét elején az ügyfelek részéről megnyilvánuló érdeklődésről.

Az Unicreditnél keddi hírforrások szerint összesen mintegy 80 ezren kérték a havi kétszeri díjmentes készpénzfelvételi lehetőséget, de ez a szám nyilván még növekedni fog a hét végéig.

Murányi Ákos, a Raiffeisen Bank pr-menedzsere érdeklődésünkre azt közölte, hogy egyelőre nem tapasztaltak a hálózatukban rohamot. A hátralevő napok még elég időt hagynak az ügyfeleiknek. Arról, hogy eddig folyószámla-tulajdonosaiknak mekkora aránya tett nyilatkozatot, a Raiffeisennél nem kívántak nyilatkozni. De elmondták: tipikusnak mondható kérdések, félreértések adódtak néhány szabályt illetően.

– Ilyennek számít a házastárs, vagy társ számlatulajdonos ingyenes jogosultsága. Visszatérő kérdés volt, hogy postai készpénzfelvételre is vonatkozik-e a lehetőség, illetve a 150 ezer forintot meghaladó készpénzfelvétel esetén a díjterhelés menete – közölte a szakember.

Az említett kérdések általánosnak mondhatók. A közös tulajdonú számlák esetében sokan nem tudták, hogy a havi kétszeri díjmentes készpénzfelvétel nem tulajdonosonként, vagy bankkártyánként jár, csakis a számlához kapcsolódik. Függetlenül attól, hogy ki férhet hozzá a számlához, az első két tranzakció számít majd ingyenesnek. A törvény szerint viszont a postákra nem vonatkozik a lehetőség, az ott felvett pénz, illetve ügyfél viseli a tranzakciós terheket.

A bagodi posta előtt. A legtöbb kistelepülésen a posta az egyetlen készpénzfelvevő hely. Fotó: Pezzetta Umberto

Egy bagodi nyugdíjas asszony sajátos élethelyzete miatt panaszkodott szerkesztőségünknek, és mondta el véleményét. Összefoglalva sérelmezte, hogy a jogalkotók nem intézkedtek azért, hogy a postákon is érvényesíteni lehessen az ingyenes, havi kétszeri készpénzfelvételi lehetőséget. Így – mint mondta – nagy hátrányba kerülnek a vidéken élő, elsősorban kisnyugdíjas idősek.

– A betegségem miatt alig tudok menni. Ha a nyugdíjamból pénzt akarok felvenni, ismerősök autóval visznek el a postafiókhoz. Tavaly még 70 ezer forint felvétele után 349 forintot vontak le, most januárban kivettem a nyugdíjam nagy részét, 90 ezer forintot, és 1045 forint volt ennek a díja. Ez a körülmény elsősorban a falukban élő kispénzű embereket, főleg a nyugdíjasokat sújtja, hiszen a falvakban csak elvétve található bankautomata. Számolgattam, ilyen pénzfelvételi levonásokkal a legutóbbi kis nyugdíjemelésünknek a 60-70 százalékát a pénzfelvétel költségeire fogjuk befizetni – említette a nyugdíjas asszony.

Az ingyenes készpénzfelvétel jelenlegi szabályai valóban a vidéki lakosságot sújtják elsősorban. Nagyobb településeken a bankautomaták lehetőséget adnak az ingyenes pénzfelvételre. Teljesen mindegy, kinek melyik banknál van a számlája, bármelyik bank automatájából ingyen vehet fel kétszer pénzt. Ahol ez a lehetőség nincs meg, ott drágább lesz a dolog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!