Hírek

2013.12.16. 16:00

Önkéntes feladatok

Murarátka - Az önként vállalt feladatok elismeréseként kapott Idősbarát önkormányzat kitüntetést a dél-zalai település. Az erről szóló hírt a hét végén megtartott idősek napja alkalmával osztotta meg a község lakóival Pál Józsefné polgármester.

Gyuricza Ferenc

A település önkormányzati vezetője szerint amit tesznek, azért nem jár elismerés, mivel az önkormányzatnak az a feladata, hogy a falu valamennyi lakója, így az idős korúak érdekében is végezze munkáját. Ezzel együtt örömmel fogadták az elismerést, ezért a cím elnyerését tanúsító táblának is megbecsült helye lesz a faluban.

-Ennek a címnek az odaítélésénél azt veszik figyelembe, hogy a kötelező feladatok ellátásán túl mit tesz a település az ott élő idős korúak érdekében - magyarázta Pál Józsefné. - Büszkén mondhatom, hogy esetünkben nagyon széles a paletta, bizonyára ezt ismerték el a kitüntetéssel.

A 275 fős Murarátkán nem különbözik a lakosság életkori összetétele a többi település átlagánál, az ott élők mintegy harminc százaléka nyugdíjas, ez pontosan 76 főt jelent. Pál Józsefné azt mondja: a velük való törődésre azonban jóval több energiát fordítanak, részben saját forrásból. Ingyenesen végzik például az ebéd kiszállítását, a háziorvos által felírt gyógyszereket díjmentesen viszik házhoz, nyaranta a fűnyírásban, télen pedig a hó ellapátolásában is besegítenek a ház körüli munkát elvégezni nehezen, vagy egyáltalán már képes helyieknek.

Pál Józsefné polgármester (jobbra) a 84 éves Vass Józsefnénél a gyógyszerek beszedését ellenőrzi (Fotó: A szerző)

-Kérték már segítségünket hivatali ügyek megoldásához, családi problémák rendezéséhez, de arra is gyakorta akad példa, hogy csupán beszélgetni akarnak valakivel - folytatta a polgármester, majd azt is hozzátette, a térségben Murarátka az első települések között volt, ahol a jelzőrendszeres segítségnyújtás bevezetésre került. Ennek köszönhetően sikerült életeket is mentenünk. Volt olyan helyi lakos, aki stroke-ot kapott, ám olyan hamar sikerült ellátni őt, hogy maradandó agykárosodás nélkül gyógyult fel a betegségből.

-Étkezést 24 fő kér a községben, a házi segítségnyújtást nyolc fő igényelte, a jelzőrendszeres segítségnyújtásra, amit a letenyei Kolpint otthonon keresztül tudunk biztosítani a számukra, szintén 24 személy tartott igényt -  sorolt további számadatokat Pál Józsefné, aki maga is rendszeresen bekopogtat az idős korúakhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!