Hírek

2013.12.06. 13:05

Kolping Nap Letenyén

Pénteken immár harmadik alkalommal rendezték meg a letenyei Kolping Idősek Ápoló-Otthonában a Kolping Napot.

Mirkó Imre

A Boldog Kolping Adolf születésének 200. évfordulója alkalmából szervezett program szentmisével kezdődött, majd szakmai és lelki jellegű előadások hangzottak el.

Vlasicsné Hermán Gabriella intézményvezető bevezetőjében a Kolping Napok fontosságát hangsúlyozta, hiszen - mint mondta - ez azon ritka napok egyike, amikor az ápoló- gondozószemélyzet kicsit megpihenhet, egy kis ajándékot kap és értékes előadásokat hallhat a szakmáról is.

A négy telephelyen szolgáltatást nyújtó idősgondozási intézmény szakszemélyzetét Halmi Béla letenyei polgármester is köszöntötte. A város vezetője külön kitért arra, hogy sürgős orvoslást kíván a szociális ágazat bérkorrekciója, hiszen éppen ezen terület az egyike az, amely az idős, beteg emberek testi és lelki gondozását végzi, míg el nem jön a végső stádium.

Az ápolás lélektanáról Hurja Veronika a Bella Hungaria területi képviselő beszélt. Az ápolóknak óriási empatikus kézséggel kell rendelkezniük, hiszen vígaszt kell nyújtaniuk, a szenvedést enyhíteniük. Szükséges az irányítás és a kontroll, hogy a gondozott állapota nem romoljon, ugyanakkor a társadalmi konfliktust is enyhíteni kell. Az ápoló-gondozóknak eddig is fontos szerepük volt, de ezután még több munkájuk lesz, hiszen egyre növekszik az időskorúak és a krónikus betegségben szenvedők száma - hangzott el Letenyén.

A szakszemélyzet előadást hallhatott még Polgár Róbert murakeresztúri plébánostól, Mária nővértől a homokkomáromi Nyolc Boldogság Katolikus közösség lelkigondozójától is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!