Hírek

2013.11.04. 16:20

Visszakapta régi tornyát a batyki templom

Batyk - Minden bizonnyal leginkább látványos mozzanatához érkezett hétfő délelőtt Batyk templomának felújítása: az épületre hatalmas daru emelte rá a helyben elkészített toronysisakot.

Sámel József

Salamon László, a felújítás végző vállalkozás vezetője még a fontos mozzanat elvégzése előtt elmondta: azért döntöttek így, mert a mintegy 2,3 tonna össztömegű, 8,5 méter magas tornyot könnyebb és egyszerűbb volt a földön összeállítani, mint a magasban megépíteni.

– Ez volt a legegyszerűbb és legjobb megoldás, hiszen ősz van, és ilyenkor a magasban gyakran fúj a szél, ami igencsak megnehezíti a munkát. Ezért lent összeállítottuk a toronysisakot, megkapta a burkolatot, elvégeztük a faanyag szükséges védelmét, és természetesen a tűzgátló bevonatról sem feledkeztünk meg – fogalmazott érdeklődésünkre Salamon László. – A daruzás után egyszerűen csak a helyére kell rögzítenünk a tornyot.

A beemelés egy pillanata. A felújítás ezzel még nem ért véget. Fotó: Sámel József

Az említett daru pedig óvatosan, de néhány röpke perc alatt elvégezte a kényes műveletet, melynek előzményeiről Adorján Péter polgármester elmondta: a műemlék templom teteje, s falai is rendkívül rossz állapotba kerültek az elmúlt évtizedek során. Szerencsére a felújítási tervekhez érkezett anyagi segítség, az önkormányzat által kapott kárpótlási pénzből, s pályázaton nyert összegből indulhatott a munka.

– Három éve, a vasútépítés kapcsán mintegy 700 ezer forintot kapott az önkormányzat – mondta a község első polgára. – A pénzből jutott az épület teljes körű vizsgálatára, s elkészíttettük a felújítással kapcsolatos terveket. Ezt követően Leader-pályázaton mintegy kilencmillió forintot nyertünk a munkálatokra.

Az épületen kiépítenek egy új villámhárító rendszert is. Az említett összegek sok mindenre elegendőek lesznek, ám kellene még pénz, hogy teljes legyen a rekonstrukció. Szeretnék, ha a harangmozgatás helyzete is megoldódna, s az eddigi zsírozásos helyett golyóscsapágyas technológia működtetné a nyolcmázsás harangot. Fontos lenne a belső rekonstrukció is, a templomban ugyanis gyönyörű paraszt barokk szószék van, ami az idők folyamán ugyancsak meglehetősen rossz állapotba került. A felújítása drága, mintegy 5-6 millió forintba kerülne. Bíznak benne, hogy – amint a templomépítés éveiben is – a hívekkel együtt sikerül majd teljessé tenni a rekonstrukciót.

CSONKA VOLT 68 ÉVEN ÁT

A batyki templomot egyébként 1769-ben kezdték építeni eleink, akik a munkával 1771-re készült el. A második világháborút ez az épület sem vészelhette át sértetlenül: már a harcok vége felé, 1945. április 28-án az oroszok – gondolván, hogy odafenn biztosan német géppuskások lapulnak – lelőtték a tornyát, ami azóta is csonka volt. Ezt a csonka tornyot újították fel most, eredeti állapotának megfelelően. És a rekonstrukciónak ezzel még nincs vége: a külső színezés következik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!