Hírek

2013.11.18. 13:05

Egy lábbal, de élni szeretne

Húsz éves, gyönyörű, bájos, előtte lenne az élet. De egy daganat miatt hiányzik az egyik lába. A végleges gyógyulás sokba kerül.

Arany Horváth Zsuzsa

Takács Eszterről februárban írtunk lapunkban. Sárhidán él, jobb lábát egy éve amputálták, a tumor sajnos kiújult, valószínűleg új műtét elé néz. Az autó, amivel a fővárosi kezelésekre vitték, baleset miatt totálkáros lett. Édesanyjával, két kisebb testvérével, nevelőapjával él együtt. A szülei útjai rég elváltak, édesapja nehezen tudja támogatni. A kórházi tartózkodás, a gyógyszerek, az étrendkiegészítők apasztják a havi jövedelmet, ami ápolási díjból, családi pótlékból áll össze. A család bízik, Eszter fiatal és optimista.

Dávid Eszter és lánya, Takács Eszter a tönkrement autó előtt. Így nehezen jutnak el a kezelésekre (Fotó: Pezzetta Umberto)

A Zalai Hírlap szerkesztősége olvasóival karöltve évek óta sikerrel gyűjt egy-egy rászoruló honfitársunknak vagy szervezetnek. Az idei adományakciónk keretében Takács Esztert és az érte küzdő családot szeretnénk támogatni.

Le tudná győzni a rákot

Takács Eszter napra pontosan egy évvel ezelőtt vesztette el jobb lábát. Térd felett egy arasszal amputálták, mivel rosszindulatú daganat (osteo sarcoma) támadta meg a térdét, megmenteni nem volt mód. A budapesti egyetemi klinika műtőjébe még úgy vitték be, csupán 15 százalék az esély arra, hogy le kelljen venni a mindössze húsz éves, Sárhidán élő fiatal lány lábát. Mi idén februárban találkoztunk, azzal a jó hírrel együtt érkeztünk, hogy a községben az ő javára szervezett bálban szép félmillió forint gyűlt össze. Nagyon köszönték, hiszen minden fillér jól jön.

Azóta jól is meg rosszul is alakultak Eszter dolgai.

Összesen 20 kemoterápiás kezelést kapott, a vele járó kellemetlenségeket épphogy túlélte, amikor kiderült, a tüdején több pici áttét látszik.

– Mi legyen most – idézi azokat a perceket Dávid Eszter, a beteg nagylány édesanyja. – Mindennek utánanéztem, aminek tudtam, így találtam rá dr. Dávid Tamás professzorra, akinek az ajánlata révén az országos onkológiai intézetben elvégezték a tüdőműtétet. A kontroll nagyon jó eredményt mutatott.

Valószínűleg még egy műtét vár rá. Szeretne teljes életet élni a fiatal lány (Fotó: Pezzetta umberto)

Az édesanya a nap 24 órájának nagy részében azon fáradozik, hogy nagylánya visszanyerje az egészségét. Most ápolási díjból él, kapja a lakástámogatást és a családi pótlékot. Eszter édesapjával már korábban elváltak, a férfi, ha tudja, támogatja őket küzdelmükben, de az ő jövedelme is bizonytalan néha. Az anya élettársa, valamint a két kisebb gyerek – Jeni 13 éves, Milán 4,5 – alkotja most a családot. A havi jövedelem nagyobbik része megy a sok-sok budapesti útra, gyakran maradnak kifizetetlenek a rezsiszámlák. A devizahitelből vásárolt, s törlesztőrészlettel bíró autójuk egy zivataros napon Budapest határában totálkárosra sérült. Nem ők voltak a hibásak.

– Egy jó autó nagyon elkelne, most alkalmi módon tudom megoldani a heti utazásokat – jelzi az állapotokat Dávid Eszter.

De ennél nagyobb baj is van. A legutóbbi MR vizsgálat megerősítette, Eszter lábcsonkjában tovább terjedt a rák.

– Valószínűleg új műtétre lesz szükség, amiatt pedig másik műlábra, pedig már egészen jól megtanult vele közlekedni. Itthon mankóval jár, de sok a küszöb, magas a lépcső.

A két Eszter nem adja fel. Ahogy ismerem őket, csak előre néznek. A lány otthoni munkavégzést próbálgat, a kézügyessége is megvan hozzá.

Csak az anyagiak lennének könnyebben, a lelkierőből is jobban futná.

 

Segítsünk együtt!

A Zalai Hírlap idei adománygyűjtő akciójával Esztert és családját támogatja. Olvasóink felajánlásait a következő bankszámla-számra várjuk: 10300002-10583135-49020119 Közlemény: Adomány

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!