Hírek

2013.10.26. 12:22

Visszakapja régi tornyát a batyki templom

Batyk – Új tornyot kap a település temploma, s kívül teljesen megújul az épület.

Sámel József

A műemlék templom teteje s falai is rendkívül rossz állapotba kerültek az elmúlt évtizedek során. Szerencsére a felújítási tervekhez érkezett anyagi segítség, az önkormányzat által kapott kárpótlási pénzből s Leader-pályázaton nyert összegből indulhatott a munka. Három éve a vasútépítés kapcsán mintegy 700 ezer forintot kapott az önkormányzat. A pénzből jutott az épület teljeskörű vizsgálatára, s elkészíttették a felújítással kapcsolatos terveket. Ezt követően Leader-pályázaton mintegy kilencmillió forintot nyertek a munkálatokra.

A batyki templomot egyébként 1769-ben kezdték építeni, s 1771-re készült el. A háborút nem vészelte át, 1945. április 28-án az oroszok – azt gondolván, hogy ott biztosan német géppuskások lapulnak – lelőtték a tornyát, ami azóta csonka. Ezt a csonka tornyot újítják fel, hatméteres, eredeti állapotának megfelelően. Kiépítenek egy új villámhárító rendszert is.


A műemlék batyki templom teljesen új tornyot kap, és külseje is megújul (Fotó: Sámel József)



Az említett összegek sok mindenre elegendőek lesznek, ám kellene még pénz, hogy teljes legyen a rekonstrukció. Szeretnék, ha a harangmozgatás helyzete is megoldódna, s az eddigi zsírozásos helyett golyóscsapágyas technológia működtetné a nyolcmázsás harangot. Ezenkívül fontos lenne még a belső rekonstrukció is. Atemplomban ugyanis gyönyörű parasztbarokk szószék van, ami az idők folyamán ugyancsak rossz állapotba került.

A felújítása nagyon drága, mintegy 5–6 millió forintba kerülne. Bíznak benne, hogy – amint a templomépítés éveiben is – a hívekkel együtt sikerül majd teljessé tenni a rekonstrukciót. A templomfelújítási munkálatok várhatóan november közepére befejeződnek.

Címkék#Batyk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!