Hírek

2013.10.10. 15:20

Vadak, gépjárművek; fokozott figyelemmel

Zala megye - Az ősz nemcsak a hűvösebb, csapadékosabb napokat hozza meg, a vadak is gyakrabban jelennek meg az utak mentén. Ennek veszélyeire hívták fel csütörtökön a figyelmet a rendőrség sajtótájékoztatóján.

Arany Gábor

Helyszínül a Zalaegerszegről Gellénházára vezető utat választották, nem messze attól, ahol a múlt héten szarvas mentő-gépkocsival ütközött össze.

– Szeretnénk az autósok figyelmét felhívni a vadveszélyre ezzel az akcióval – kezdte Nagyné Takács Lilla őrnagy. Az egerszegi rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának fővizsgálója kiemelte, a balesetek legfőbb oka, a sebesség helytelen megválasztása.

– Ilyen időszakban nagyobb körültekintéssel kell közlekedni, különösen ahol vadveszélyre figyelmeztet a jelzőtábla, csökkentsük a sebességet. A vad megjelenésekor nyugalmunkat és uralmunkat a jármű felett megőrizve lassítsunk, kerülendő a hirtelen kormánymozdulat és a vészfékezés. A balesetet szenvedett vezetők közül többen arról számoltak be, hogy észrevették a vadat, de mégis váratlanul ugrott eléjük – mondta.

Nos, vadon élő állatok felbukkanására Zalában az egész évben lehet számítani, erre figyelmeztetett Balázs Árpád, a zalaistvándi Zala Erdő Vadásztársaság hivatásos vadásza.

– Ha a vad átvált az úton, álljunk meg, mert számítani lehet még a rudli, vagy konda többi tagjára is. Fokozott a veszély üzekedés idején, és amikor kevés a táplálék, tehát ősszel és télen – emelte ki a szakember. – A vad főleg erdős területeken bukkanhat fel, de számítani kell például kukoricatábla mellett is, különösen, ha a közelben erdő van. Párzási időszakban viszont kiszámíthatatlanná válik a mozgásuk, mert szinte bárhol megjelenhetnek – magyarázta.

A zalaistvándi társaság egyébként háromezer hektáron gazdálkodnak, szerencsére forgalmas út nem keresztezi területüket, így vadbalesetek az átlagnál ritkábban fordulnak elő náluk. Tegnap a rendőrségi akcióban a figyelem felhívására kitömött gímszarvasbikát állítottak az Aranyoslapi-forrás bejáratától nem messze az út mellé, a vadveszélyt jelző táblához. A rendőrök megállították az autósokat és szokásos ellenőrzésen túl néhány jó tanáccsal, szórólapokkal is ellátták őket. Az adatok szerint ez elmúlt egy évben a megyeszékhelyi kapitányság illetékességi területén – ez lényegében a járásnak felel meg – 111 vadbaleset történt, ezek közül egy járt súlyos személyi sérüléssel, a többi csak pénzben kifejezhető veszteséget eredményezett.

Ha a vaddal ütközés nem járt személyi sérüléssel, akkor tájékozódjunk, volt-e a vadveszélyre figyelmeztető tábla. Ha igen, akkor az autóba keletkezett kár úgynevezett saját kár, amit az autósnak magának kell fizetnie. Amennyiben a tábla nem volt kihelyezve, akkor mindenképpen értesíteni kell a rendőrséget, lehetőleg a helyszínen ne változtassunk meg semmit. Ilyenkor megpróbálhatjuk kárigényünket érvényesíteni a vadásztársasággal, illetve biztosítójával szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!