Hírek

2013.10.24. 17:23

Költségvetési matematika

Formálódó központi költségvetésről írni nem túl hálás feladat egy olyan országban, ahol még a matematikai alapműveletek tekintetében sem mutatható fel minimális politikai konszenzus.

Virrasztó Zsolt

Magyarországon kétszer kettő ugyanis még csak véletlenül sem lehet négy. Ha ellenzéki oldalról nézzük, akkor legfeljebb három, kormánypárti oldalról szemlélve viszont legalább öt, de inkább hat.

A megszokott módon villant fel e népi megfigyelés a 2014-es büdzsé csütörtökön megkezdett parlamenti vitájában is. A kormánypártok a rezsicsökkentés és a szegényebb családok költségvetéseként aposztrofálták, a balközép ellenzék szerint ismét inkább a gazdagoknak kedvez, a Jobbik pedig csak a saját, a kivéreztetett magyar gazdaságba véleménye szerint életet lehelő alternatív javaslatában bízik.

A Költségvetési Tanács és az ÁSZ „a kicsit aggódunk, de felőlünk mehet" elvén nyugvó, hagyományos véleményét hangoztatta; igaz, az ÁSZ ennél azért egy kicsit tovább merészkedett. Azt állítja, hogy a tervezett adóbevételeknek mindössze 52,6 százaléka megalapozott, a többi legfeljebb csak részben az.

Nos, egy másik népi megfigyelés szerint jó költségvetés nincs, csak elfogadott. Az ÁSZ véleménye alapján úgy tűnik fel, alighanem ez is az lesz...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!