Hírek

2013.10.04. 11:10

A zalai intézményekben nincs dress code

Zalaegerszeg - Felnőtt, értelmes embereknek nem kell megszabni, hogy öltözzenek fel. Így foglalható össze a zalai felsőoktatási intézményeknél szerezett tapasztalatunk.

Arany Gábor

Körkérdést intéztünk ugyanis hozzájuk annak kapcsán, hogy a Kaposvári Egyetem rektora, prof. dr. Szávai Ferenc irányadó öltözködési szabályokat tett közzé. A rektori utasítás megkülönbözteti a hétköznapi, illetve a vizsgákon hordandó szetteket is, külön meghatározva oktatókra, hallgatókra. Az utasításban kérik, hogy a hallgatók mellőzzék a túl rövid szoknyát, a rövidnadrágot, a túlságosan kivágott vagy pánt nélküli ruhákat, a strandpapucsot, a túlzott parfüm- vagy sminkhasználatot, a kirívó kiegészítőket. Az utasítás be nem tartása „a jogszabályokban és a belső szabályzatokban meghatározott jogkövetkezményeket vonja maga után" – int a dokumentum, arról nem szól, hogy a szabályszegéseket miként ellenőrzik.

A fiatalok tudnak öltözködni, ezt nem kell előírni nekik. Fotó: Pezzetta Umberto

– Nálunk nincs öltözködési előírás. Ez a hír egyébként a fiatalságomat juttatja eszembe, amikor az osztályfőnökünk centivel mérte a szoknyák hosszát, a fiúkat meg fodrászhoz küldte, ha hosszúnak találta a hajukat. – reagált érdeklődésünkre dr. Solt Katalin, BGF zalaegerszegi gazdálkodási kar dékánja. – Nem a rektornak kellene megmondani, ki, milyen ruhába járjon. Nálunk ebből eddig nem volt gond, hétköznapokban ez a kérdés fel sem merül. Esetleg vizsga vagy ünnepség kapcsán kerülhet szóba, de lehet ezeket a kérdéseket tapintatosan kezelni. Nem emlékezem rá, hogy bárkivel öltözködés miatt konfliktus támadt volna – mondta.

A pécsi egyetem egerszegi képzési központjában sincs dress code. Erről dr. Betlehem József, az egészségtudományi kar dékánja beszélt.

– Nem volt probléma nálunk az öltözködéssel. A divat komoly szempont, különösen a hölgyeknél, de nem találkoztunk olyan stílussal, ami kihívó lett volna. Azért sem lehet ez nálunk gond, mert az egészségügyi szakmák jelentős részében olyanok az elvárások a higiéniás szempontok és a munka jellege miatt, ami eleve kizárja a kilengéseket. A képzés zöme a gyakorlatból áll, és a betegellátás behatárolja, milyen ruhában, hajviselettel vagy ékszerekkel lehet megjelenni. A hallgatók ezt az elején megtanulják – mondta.

Információnk szerint a Pannon Egyetemen sincs öltözködési kódex, így a keszthelyi és kanizsai képzései helyen sem. A tapasztalatok szerint ennek nem is lenne indoka.

Olvasóink véleménye

Vörös Szilárd

- Azzal mindenki tisztában van, hogy vizsgára alkalomhoz illően kell öltözködni. A hétköznapokban azonban megengedett a kényelmeseb viselet, ebbe nem kellene beleszólni. Hiába próbálja mindezt szabályozni a rektor, ezzel a diákoknál nem fog célt érni.

Varga Ákos

- Nem szabadna ennyire szabályozni, ez emberi függetlenség korlátozása. Nem támogatom a túl kirívó öltözködést, de nem a tilalom a megoldás, azzal nem lehet célt érni. Legfeljebb illemszabályzatot hozzanak létre, de csak ajánlásként, és aki akarja, az követi.

Varga Vivien

- Felsőfokú oktatásban nem tartom célszerűnek a szabályozást, legfeljebb a középiskolákban lenne létjogosultsága. Nálunk mindenki tudja, hogyan kell öltözködni a vizsgára, a hétköznapokon. Nem örülnék neki, ha ezentúl előírnák, hogy milyen ruhát vehetek fel.

Se strandpapucs, se rövidszoknya a Kaposvári Egyetemen

Videó: meztelenül ültek az órán a kaposvári diákok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!