Hírek

2013.09.29. 15:42

Vass Lajos verseny: tovább éltetik a népzenét

Zalaegerszeg - Tizedik alkalommal rendezik meg idén az országos Vass Lajos népzenei versenyt. Az egyik regionális elődöntő szombaton zajlott az Öveges-iskolában.

Szabó Judit

A versenyt Vass Lajos karnagy, zeneszerző, a Röpülj Páva televíziós műsor szervezője és műsorvezetője emlékére szervezi kétévente a nevét viselő népzenei szövetség. Az Öveges-iskola és az andráshidai Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület másodszor volt a területi előválogató házigazdája. Horváthné Bakos Ilona, a Vass Lajos Népzenei Szövetség alelnöke elmondta: a versenyre népdalkörök, citeraegyüttesek, hangszeres és énekes szólisták jelentkezhettek. Kevesebben jöttek, mint régebben, sok csoport jelezte, hogy támogatás híján még 50 kilométerre sem tud elutazni.

– Ezt szomorúan halljuk, mert a népművészeten belül a népzenei terület a legkevesebb támogatást igénylő, s a legnagyobb mozgalom – mondta az alelnök.

Az elődöntőn 13 zalai és vasi fellépő szerepelt. A középdöntők után a kárpát-medencei döntőt novemberben rendezik Budapesten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!