Hírek

2013.09.23. 12:57

Újabb határátkelőt akarnak Horvátország felé

Kanizsai vállalkozók új közúti határátkelő megnyitását kezdeményezik Horvátország felé Zákány térségében.

Horváth-Balogh Attila

A javaslatot Kiss László vállalkozó vetette fel a nagykanizsai kamara delegáltjaként a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Kárpát-medencei kollégiumának alakuló ülésén.

– Nagykanizsáról most a 38 kilométerre fekvő Kaproncára csak további 40 kilométeres kerülővel lehet eljutni Letenye, vagy Gola határátkelőkön keresztül – bocsátotta előre a vállalkozó, aki szerint ez nonszensz.

– Fontosnak tartanánk, hogy a mostaninál közvetlenebb összeköttetésünk legyen Horvátországgal – folytatta Kiss László. – Szinte tálcán kínálja ezt a lehetőséget a már Somogy megyéhez tartozó, de még a somogyi-zalai megyehatár közvetlen közelében található Zákány, mely feleakkora távolságra található a dél-zalai várostól, mint Letenye. Régen is volt közvetlen közúti összeköttetés Nagykanizsa és Kapronca között a jelentős kereskedelmi kapcsolat miatt, hasonlót szeretnénk most is. Ehhez persze uniós források kellenének, azt gondolom, a részleteket még ki kell dolgozni, de már azt is előrelépésnek tartom, hogy a javaslat kedvező fogadtatásra talált a kamara Kárpát-medencei kollégiumának alakuló ülésén. Abban bízunk, hogy a városvezetés, illetve az érintett települések vezetése is mellénk áll és esetleg belefoglalják a következő uniós fejlesztési ciklus terveibe.

Falunapi határnyitás a Zákányhoz közeli Gyékényesen. Az alkalmankénti forgalom sem kicsi, lenne igény állandó átkelőre (Fotó: Gergely Szilárd)

Cseresnyés Péter, Nagykanizsa polgármestere megkeresésünkre azt mondta: véleménye szerint elsősorban a zákányi és a térségbeli polgármestereknek kellene felvállalni az ügy képviseletét, de természetesen, ő is támogatja azt, hiszen az új közúti kapcsolat közelebb hozná egymáshoz az embereket, ami további  kulturális és gazdasági kapcsolatokat jelentene mindkét fél számára.

Dr. Polay József, a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke érdeklődésünkre azt válaszolta: a felvetés jó és valóban segítené a kanizsai és Kanizsa környéki vállalkozásokat.

– Szükség volna egy új, a vasútvonal felett átívelő felüljáróra, mely nemcsak Kapronca, hanem azon túl, például Belovár felé is megnyitná az utat – mondta. – Ez az EU-ba belépett Horvátország felől segítené a lakossági bevásárlóturizmus újraindulását is. A kamara ezért támogatja a projekt megvalósítását. Ehhez célszerű lenne a 2014-től induló új európai uniós költségvetésből támogatást szerezni. A határon átnyúló együttműködési program keretében szerepelhetne az új híd, horvát oldalon egy inkubátor ház, magyar oldalon, Nagykanizsán pedig vállalkozók háza megvalósítását célzó projekt. Utóbbi akár a központja is lehetne egy kétoldalú ipari és kereskedelmi együttműködésnek, különös tekintettel a kis és középvállalkozások támogatására. Ezekre vonatkozóan tettünk is ajánlásokat arra, hogy az említett ügyek kerüljenek be az előzetes tervekbe. Ám a  megvalósítás érdekében még a határ mindkét oldalán komoly erőfeszítés kell.

 

Már csak néhány száz méter kellene

Jankó Szabolcs, Zákány polgármestere elmondta, a kanizsai vállalkozók nyitott kapukat döngetnek, mert már zajlik egy kapcsolódó uniós projekt előkészítése. Mint azt elmondta, a fejlesztés megvalósítását kissé nehezíti, hogy Csurgó-Berzence az ott már létező horvát-magyar átkelő miatt ellenérdekelt. A polgármester hozzátette: a beruházás költségigénye az előzetes kalkulációk szerint amúgy  nem túl magas, csupán egy zákányi utcát kellene pár száz méterrel meghosszabbítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!