Hírek

2013.09.05. 10:35

Tapasztalatcsere marosvásárhelyi orvosokkal

Zalaegerszeg - Háromnapos tapasztalatcsere céljából öt fős küldöttség érkezett csütörtökön a Zala Megyei Kórházba, a marosvásárhelyi egyetem sürgősségi tanszékéről.

Magyar Hajnalka

A vendégeket dr. Nagy Tamás, a megyei kórház sürgősségi osztályának vezetője fogadta, majd Balaicz Zoltán alpolgármester mondott köszöntőt. Kiemelte, a megyeszékhely testvérvárosi kapcsolatai immár számos szakterületet ölelnek fel, nagy öröm, hogy ezekhez most az egészségügy is felcsatlakozott, ráadásul az egyik legkedvesebb testvérváros, az erdélyi Marosvásárhely jóvoltából. A szakmai együttműködés remélhetőleg a mindennapi munkában is gyümölcsöket érlel, s akár közös pályázati lehetőségek megragadásában is kiteljesedhet.

A vendégeket, köztük dr. Boeriu Cristiant, az osztály és a tanszék vezetőjét Vass Hajnal, a marosváráshelyi sürgősségi osztály főnővére mutatta be, aki az együttműködés motorjaként eddig is sokat tett a kapcsolat kibontakozásáért. A marosvásárhelyi centrum az ottani egyetem sürgősségi tanszékeként működik, ott képzik egész Románia számára a sürgősségi szakorvosokat.

Ezt követően dr. Oroszlán Tamás, a megyei kórház stratégiai igazgatója szólt a zalai egészségügyi intézményről, majd a két osztály bemutatkozó előadása következett.

A kapcsolat előzményeiről dr. Nagy Tamást kérdeztük.

- Májusban szakmai tapasztalatcserén vettünk részt a marosvásárhelyi sürgősségi centrumban, a kollégák ezt a látogatást viszonozzák most. Az ottani sürgősségi komplexum egész Romániában, sőt Európában is modellértékű, hiszen 25 évvel ezelőtt ott vetették el a csíráit a romániai sürgősségi ellátásnak. Akkor egy barak épületben kezdték a munkát, s mára olyan szintre jutottak, amit bárki megirigyelhet. A 26 ágyas részleg saját kivonuló rohamkocsival, saját helikopter leszállóval rendelkezik. Olyan központi diszpécser szolgálatot működtetnek, amely egyszerre tudja mozgósítani a mentőszolgálat, a tűzoltóság és a rendőrség erőit. Ide futnak be a megyében kihelyezett biztonsági kamerák felvételei is, ennek köszönhetően volt rá példa, hogy egy tömegbalesetet előbb láttak, mintsem befutott volna az első segélyhívás.

A felszereltségük bárhol a világon megállná a helyét, a mentőkben található monitorok a sürgősségi osztályon is láthatók, így onnan tudják utasításokkal ellátni a mentőápolót, illetve el tudják dönteni, szükséges-e, hogy a saját kivonuló egységük elébe menjen a mentőnek. A marosvásárhelyi és a zalai modell sokmindenben különbözik, ott például nem működik háziorvosi ügyelet, tehát a szolgálat munkája komplexebb. A zalai szakemberek főként e modell tapasztalatait szeretnék megismerni, továbbá az ultrahangos vizsgálati rendszer részleteire kíváncsiak. Létezik azonban néhány részterület, ahol a megyei kórház sürgősségi osztálya jár előbbre, így az együttműködés mindkét fél számára ígéretes.

A vendégek a konzultációt követően megismerkedtek az egerszegi sürgősségi osztály, valamint a mentőállomás munkájával, majd a megyeszékhely nevezetességeivel ismerkedtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!