Hírek

2013.09.12. 11:13

Szilvadömping, hagymavásár - piaci körkép

Zalaegerszeg – Kis szünet után ismét végigsétáltunk a piacon, ahol szilvadömping fogadott bennünket, s hagymanapra készülnek.

Szabó Judit

Rengeteg szilva termett idén, ezért az ára nagyon kedvező. Míg tavaly a befőzési szezon közepén is 300 forintért lehetett kapni, most 100-150 forint a kilója. Gombából is gazdag a kínálat. Vargányát kilónként 1500 forinttól (rántani valót már ezer forinttól), császárgalócát (úrgombát) kétezer, csoportos tuskógombát 1200, érdes tinórut ezer, galambicát pedig 1200 forinttól lehet beszerezni.

A piacon szombaton és vasárnap hagymavásárt rendeznek. Somodi Izabella makói termelő elmondta: mivel a környékükön minden háznál termelnek hagymát, vannak gazdák, akik elhozzák az árut az ország távolabbi részébe, s ők is így tesznek. A jó makói vöröshagyma ismérveiről elmondta: erős, „siratós”. A makói bronz, ahogy a neve is mutatja, sötét héjú.

Vöröshagymából egyébként Makón kevesebb termett idén, részben az időjárás miatt, s mert az előző évben elöntötte a piacot a jászsági hagyma. Ez leverte az árakat, így néhány makói termelő nem is ültetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!