Hírek

2013.09.29. 15:25

Mitől ízletes egy lecsó?

Gutorfölde - Többféle módon is el lehet készíteni a lecsót, a fontos az, hogy a belevalók ízanyagai összeérjenek.

Gyuricza Ferenc

Többek között ezt mondták a közép-zalai községben első alkalommal megrendezett lecsófesztivál résztvevői. A főzőversenyt a szombati szüreti mulatsághoz időzítették.

Büki Péter (balról), Büki Miklósné, Büki Rita és Káli Attila a szombat délután megtartott gutorföldei lecsófőző-versenyen. Fotó: Gyuricza Ferenc

Miközben a falu utcáin hagyományőrző ruhába öltözött felvonulók idézték meg a szüreti hagyományokat, a község központjában több tucatnyian főzéssel töltötték az idejüket. A lecsófesztivált civil kezdeményezésre, Káli Attila felvetése nyomán szervezték meg a faluban.

– Szívesen járok el más települések rendezvényeire nézelődni, s még a nyár kezdetén voltam egy lecsófesztiválon – magyarázta az ötletgazda. – Mondtam is magamban, lecsófesztivált olyankor kellene megrendezni, amikor a paradicsom és paprika tömegével terem. Elmondtam mindezt a faluban is, javaslatomat az önkormányzat és a művelődési ház is támogatták, csak annyit kértek, akkor szervezzük meg, amikor egyéb program is van Gutorföldén.

Káli Attila azt mondja, természetes, hogy ő is főz, ezzel is példát mutatva a falubelieknek. Ő először a hagymával megpirítja a kolbászt és a szalonnát, ehhez tesz paprikát és paradicsomot, valamint tarhonyát is. Ez utóbbi hozzáadásával többen is éltek, de mindenki más recept szerint dolgozott. Abban viszont a főzőverseny valamennyi résztvevője egyet értett, hogy a lecsó akkor lesz csak igazán finom és különleges, ha az összetevők íze jól összeérik benne.

A szombati versenyen Káli Attila a főztjével második helyezést ért el, megelőzve Baksa Ferencet, aki szintén tarhonyás lecsót készített. A kóstolók szerint a legízletesebb étel Purh Ferencé lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!