Hírek

2013.09.23. 17:45

Felszálltak a helikopterek, elkezdték a védekezést

Sikerült időben elcsípni a fitoplazma terjedését, aránylag nem sok a fertőzött mintaszám.

Gyuricza Ferenc

Többek között ezt mondta Jordán László, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnökhelyettese azon a sajtótájékoztatón, amelyet hétfő délután tartott Szabó Bélával, a Zala Megyei Kormányhivatal szakigazgatási szerve igazgatójával közösen. Mint arról már beszámoltunk, Lenti térségében olyan fertőzést fedeztek fel, amely a szőlő egyik legveszélyesebb betegségének számít, s emiatt az Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal első fokú közérdekű védekezésként légi permetezést rendelt el. A beavatkozás nem a fertőzés, hanem az aranyszínű sárgaság betegség terjesztője, az amerikai szőlőkabóca ellen irányult. A helikopterek este fél hétkor szálltak fel, és a Lentitől Kerkateskándig terjedő terület két pontját permetezték.

A permetezés idejére teljesen lezárták az érintett területet, a bekötő utaknál a Kerka Mente Közbiztonságáért Polgárőr Egyesület tagjai figyelmeztették a vegyszeres kezelésre az arra közlekedőket.

– Zárlati károsító fellépése esetén európai uniós és hazai jogszabály is rendelkezik arról, hogy milyen intézkedéseket kell a növényegészségügyi hatóságnak foganatosítania – emelte ki Jordán László, aki, aki a betegségről is adott részletes tájékoztatót. A szőlő aranyszínű sárgasága bakteriális fertőzéshez hasonló fitoplazmás betegség, amely előbb termésveszteséget, majd a tőkék elhalását okozza. Elterjedésével akár a teljes ültetvény kipusztulhat. Emiatt kell ellene kiemelt intézkedéseket foganatosítani. A védekezés irányítása a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal feladata, az operatív munkák viszont a megyei kormányhivatal feladatkörébe tartoznak.

Szabó Béla (balról) és Jordán László a sajtótájékoztatón. A háttérben épp feltöltik a helikoptert (Fotó: Gyuricza Ferenc)

Szabó Béla a fentieket azzal egészítette ki, hogy a légi permetezéssel az állam átvállalta a védekezés első ütemét, ami az úgynevezett károsítót terjesztő vektor, tehát az amerikai kabóca faj ellen irányult. Erre a helyi adottságok miatt volt szükség, mivel a Lentitől egészen Kerkateskándig terjedő 326 hektáros területen – Gosztolát is beleértve – rengeteg apró kis birtok található, s azok gazdáit egyesével megkeresve túl hosszú ideig tartana a védekezés. Az amerikai kabóca már csak rövid ideig repül, a permetezést ezért célszerű most elvégezni. A fertőzés terjedésének megállításához ugyanakkor további munkákat is el kell végezni. A gazdálkodóknak jövőre kötelező lesz a lemosó permetezések alkalmazása, metszés után a venyige elégetése, illetve a szőlő virágzása után több célzott permetezésre lesz szükség, ám ezt a tulajdonosok már maguk végzik.

A fertőzést az említett terület két pontján mutatták ki, ezek egymástól mintegy másfél kilométerre fekszenek. Az elmúlt időszakban szőlőkivágásokra is sor került, ám nem túl jelentős mértékben, két lépésben összesen 22 szőlőtőke eltávolítása vált szükségessé. Jordán László ezért is mondta, hogy sikerült még időben elcsípni a fertőzést. A kivágások után a szőlőtulajdonosok szabályozott keretek között kártérítést is igényelhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!