Hírek

2013.09.22. 08:48

Családfesztivál, immár huszadik alkalommal (fotókkal, videókkal)

Zalaegerszeg - Mit sem érnek a nevelő célzatú szép szavak, vagy éppen a határozott utasítások, ha a szülői cselekedetek közben mást üzennek a csemetének.

Arany Gábor

Erről is beszélt Uzsalyné dr. Pécsi Rita, aki a huszadik egerszegi családfesztiválon tartott előadást szombaton.

– Mitől működik egy módszer a nevelésben és mi az, amivel nem érdemes próbálkozni. Ezekre az alapvető kérdésekre kell választ találnunk – foglalta össze a művészetpedagógiából doktorált pécsi neveléskutató, aki maga is négy gyermeket nevel és iskolában tanít. – Sokszor azt látja a szülő, hiába mondja meg a gyermeknek, mit vár tőle, nem teszi meg. Nem azért, mert nem érti, ám ha ez nem egészül ki mintákkal, akkor a tapasztalat mindig erősebb lesz. Ha a szülő nem jár elől jó példával, akkor mondhat bármit. Ezért a nevelés mindig az önneveléssel kezdődik. Ha a gyermek problémás, akkor először az érzelmi hálót kell megvizsgálni: azt őt ért hatásokat, élményeket, kapcsolatát a szülővel, környezetével. Az érzelmi hiányok szorongáshoz vezetnek, agresszióba torkollanak – hívta fel rá a figyelmet.

Ha léteznek nehezen kezelhető gyerekek, akkor bizony léteznek ilyenek a szülők között is, ha gyermek szemszögéből nézzük Ezt a véleményét osztotta meg velünk Nagy Magdolna pszichológus, aki a fiataloknak tartott tréninget a családon belüli konfliktusok kezelésre.

– Tiszta gáz az anyám és az apám, nem lehet velük szót érteni. Sokszor hallani ezt a fiataloktól, mondta Nagy Magdolna. – A legtöbb feszültség azonban a rossz kommunikációból fakad, mert alapvetően nincs érdek- és értékkülönbség szülő s gyermek között – magyarázta.

Az egymás megértéséhez vezető egyik legjobb út a játék. Ezekhez kínált számos eszközt a Bajáról érkezett Lőrincz József, aki a természetes anyagokból készített logikai játékok tucatjával várta az érdeklődőket. Ritkán lehetett üres asztalt látni.

– Ezek az eszközök nemcsak szórakoztatnak, hanem tanítanak is, az oktatásba illeszthetők, egy pedagógiai program részei. A játék amellett, hogy képességeket fejleszt, erősíti a közösségtudatot is – emelte ki.

Nemcsak a szellemnek kínált csemegéket az Ady iskolában helyet kapott fesztivál: a szabadban sportprogramok és játékok sora fogadta az érdeklődőket, akik az elmét és testet megmozgató foglalkozások mellett a környezettudatos élethez is kaphattak tanácsokat.

A családfesztivált a megyeszékhelyen 1994 óta rendezik meg minden ősszel. Annak idején azzal a céllal indították útjára, hogy a gyermekes családoknak értékes és egyben szórakoztató programot kínáljanak – minden korosztálynak. A töretlen sikert jelezte, hogy idén már a huszadikat rendezték meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!