Hírek

2013.08.08. 22:00

Vita a szomszéd fája miatt

Dobri - A szomszéd egyik fája takarja el a kilátást, ezért van a konyhájában állandóan sötét - panaszolja a faluban élő Sipos Ilona. Azt mondja, mindent megpróbált, hogy jobb belátásra bírja az érintetteket, ám eddig eredménytelenül.

Gyuricza Ferenc

A Sipos Ilonáéval szomszédos telken egy régi, romos ház áll. Tulajdonosa egy helybéli idős asszony, aki szintén az Arany János utcában lakik, közvetlenül a romos épület mellett. Sipos Ilona ezért sem érti, miért nem volt képes ő, vagy valamelyik családtagja többszöri kérés ellenére sem felnyírni az amúgy értéktelen, gazdasági haszonnal nem kecsegtető fa ágait.

- Lassan a depresszió kerülget a történtek miatt - mondja Sipos Ilona. - Olyan sötét a konyhám, hogy csak akkor tudok ott dolgozni, ha lámpát kapcsolok. Ablakot sem tudok nyitni, mert a fáról bejönnek a férgek és bogarak. Többszöri kérés ellenére a szomszédtól eddig csak ígéreteket kaptunk.

Sipos Ilona élettársa, Novák János azt mondja, a polgármester közbenjárását is kérték már, ő beszélt is a szomszéddal, de annak sem volt eredménye. A férfi úgy érzi, más irányú vitáik miatt a telekszomszéd tán így akar borsot törni az orruk alá.

Novák János és Sipos Ilona a birtokuk előtt. A kép jobb oldalán a fa és annak árnyéka látható. Fotó: Gyuricza Ferenc

Kerestük az érintett terület tulajdonosát, de senki nem nyitott ajtót. Annyit azért megtudtunk, hogy a községben többen is neheztelnek az idős asszonyra, akiről azt is mondják, elhanyagolja a környezetét. Erre utal, hogy a melléképületének a falai roskadoznak, akár életveszélyesnek is nyilváníthatnák a használaton kívüli ólat és a többi gazdasági épületet. Szintén a hanyagságára utal, hogy az udvarán kidőlt fát sem takarította össze.

Horváth Albin Sándor, a falu polgármestere tud a szomszédvitáról, s valóban próbált közbenjárni, de a közvetítésen kívül sokat nem tehet. Az önkormányzat nem hatóság, így nincs joga intézkedni. Erre a jegyzőnek lehetne lehetősége, de jogköre neki sincs, miután a kérdéses fa nem veszélyezteti a szomszéd tulajdonát. Horváth Albin Sándor elmondta még: a szomszédasszonynak van fia, aki egy közeli településen él, megpróbál vele is beszélni annak érdekében, hogy a probléma rendeződjön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!