Hírek

2013.08.01. 11:16

Megszűnik a búslakpusztai hulladéklerakó környezetszennyezése

A búslakpusztai régi szeméttelep környezetszennyezésének megakadályozására csaknem 760 millió forint pályázati támogatást nyert az önkormányzat.

Szabó Judit

A búslakpusztai régi hulladéklerakó úgy alakult ki, hogy a nyolcvanas években elkezdtek feltölteni egy gödröt szeméttel, anélkül, hogy az alját kibélelték volna bármilyen anyaggal, ami megakadályozza a szivárgást. Régen ez általános jelenség volt, spontán jöttel létre a lerakók, így nem rendelkeztek műszaki védelemmel. Az ezredfordulóig használt szeméttelep  4,2 hektáron helyezkedik el, s 400 ezer köbméter tömörített hulladékot tartalmaz, amelynek 70 százaléka lakossági, 30 százaléka pedig ipari eredetű. A telepre az egykori Caola és a gyantagyár is szállított vegyi hulladékot.

A hulladéktestből körülbelül 30 féle szennyezőanyag szivárgott a talajba. A felszín alatti vizekben nehézfémeket és szénhidrogéneket is kimutattak. A szennyeződés elkezdett terjedni a város felé. A legutóbbi vizsgálatok szerint a teleptől 750 méterre is kimutatható.

Már 1994–től figyelték ezt a folyamatot, több monitoring kút létesült, de a szennyeződés továbbterjedésének megakadályozására sokáig nem történtek lépések.

A terület tulajdonosát, az önkormányzatot 2008–ban a környezetvédelmi hatóság a probléma megoldására, kármentesítésre kötelezte, amelyet azonban csak pályázati támogatással tartott megvalósíthatónak a város. A KEOP–forrásokra 2010–ben nyújtott be pályázatot az önkormányzat, s első fordulóban 36,8 millió forintot nyert a munkálatok előkészítésére, nemrég pedig a második fordulóban 758,5 millió forintot a kivitelezésre. Ezt csütörtökön Gyutai Csaba polgármester jelentette be a régi szeméttelepnél tartott sajtótájékoztatón.

A sajtótájékoztatón Gyutai Csaba és hivatali munkatársai: dr. Kovács Éva, Sümeghy Gabriella és Cseke Tibor mutatja a földbe süllyesztendő résfal tervét. A beruházás jövőre valósul meg (Fotó: Katona Tibor)

A telep mellett egy körülbelül 500 méter hosszú, földbe süllyesztett résfalat fognak építeni, ez szab gátat a szennyeződés továbbterjedésének. A résfalban (amelynek a legmélyebb pontja a föld alatt 36 méterre lesz, , az átlagos mélysége pedig 14 méter) úgynevezett aktív kapuk fogják szűrni, tisztítani az áramló  vizet. A fal a régi depónia közelébe épül, de azon túl is vannak szennyeződések a talajban. Ezek azonban kisebb koncentrációban vannak jelen, a természetes úton is bomlanak, így nem jelentenek veszélyt, mondta érdeklődésünkre Sümeghy Gabriella, az önkormányzat környezetvédelmi szakreferense.

Megkérdeztük, hogy akinek a régi szeméttelep közelében van kertje, kútja, biztonsággal fogyaszthatja–e az ott termelt zöldségeket, gyümölcsöket. Sümeghy Gabriella elmondta: a beruházáshoz készített tanulmány szerint a hatásterületen lévő ásott kutakból valóban  öntöznek kiskerti növényeket, az ezzel a talajvízzel öntözött zöldségek és gyümölcsök azonban fogyaszthatók, nem károsak az egészségre.

A bentonit résfal kiépítése várhatóan 2014 tavaszán indul, majd ősszel kezdődik a próbaüzeme. A szennyeződések alakulását további 15 évig kell figyelni. A depóniában a belső csurgalékvíz–termelés a lerakó bezárását követő 20-25 év múlva szűnik meg véglegesen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!