Hírek

2013.08.11. 12:54

Dalokkal idézték a régi katonaéletet

Zalaapáti – A katonadalok a történelem során mindig érzelmeket fejeztek ki: bánatot, vidámságot, szenvedést, vagy éppen győzelemmel kapcsolatos örömet.

Sámel József

Az első és második világháború helyi áldozataira emlékeztek a negyedik Katonadal Fesztivál nyitányaként szombaton délután a településen. A történelmi eseményeket Pozsegovits Borbála, a művelődési ház vezetője idézte fel, majd megkoszorúzták az emlékművet. A rendezvényt Vincze Tibor polgármester nyitotta meg, aki örömét fejezte ki, hogy Zalaapátiban útjára indulhatott, gyökeret verhetett a különleges fesztivál. Ezért köszönetet mondott az ötletgazdának, Németh Lajosnak.

Színpadon a rezi Őszirózsa népdalkör. Katonadal-csokrot énekeltek (Fotó: Sámel József)

Ünnepi beszédet Pintér Attila, nyugállományú mérnök ezredes mondott. Felidézte a keszthelyi katonaéletet, majd a katonadalok történetéről beszélt. Elmondta: a messze hangzó hangszerek kezdettől jelentős szerepet töltöttek be a csapatok, a katonák életében. Már a rómaiak is használtak hasonlókat és énekeltek. A magyar katonák szintén, a kürt, a fagott, a tárogató rendszeresen szólt a csapatok háza táján. A zene, az ének, vagy éppen a dúdolás egyértelműen kifejezte a katonák életérzéseit, érzelmeit. Az öröm, a fájdalom, a bánat ugyanúgy megjelent a szövegekben, a dallamokban.

- Hazánkban - a középkortól kezdve, az 1848/49-es szabadságharcon át a második világháborúig - különös jelentőséget kaptak a dalok, gondoljunk csak Tinódi Lantos Sebestyén énekeire, vagy Ballassi Bálintra, aki megteremtette a vitézi költészetet - fogalmazott Pintér Attila. Fontos, hogy a hagyományok fennmaradjanak, a jelenlegi generáció átadja ezt a hatalmas és szép tudást a fiataloknak. E célt kiválóan szolgálja a zalaapáti Katonadal Fesztivál, aminek a remények szerint lesz jövője. Zengjenek hát a dalok! - fejezte be beszédét.

A fesztivált a rezi Őszirózsa Népdalkör nyitotta meg, melynek tagjai nem csak nótacsokrot, hanem Don-kanyarhoz kapcsolódó verset is előadtak. Összesen egyébként közel húsz csoport és előadó lépett színpadra. Műsort adott a BrassCom Rézfúvós Együttes, a Zalaapáti Harmonika Zenekar és a Rozmaring népdalkör is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!