Hírek

2013.08.08. 22:00

A legkedveltebb nyaralóhely Zalában (5.): Keszthely

Keszthely - A szálláshelyek többsége megtelt a Balaton-parti városban, s az önkormányzat újabb nagy beruházásokkal igyekszik növelni a vendégforgalmat.

Szabó Judit

A zalai nyaralóhelyeket bemutató sorozatunkban legutóbb Keszthelyre látogattunk, ahol a legtöbb Balaton-parti településsel szemben rossz időben is számos lehetőség adódik a szabadidő eltöltésére: a múzeumok kínálata, a kulturális és szórakoztató rendezvények, valamint a túralehetőségek az év bármely időszakában kikapcsolódást kínálnak. A szálláshelyek kihasználtsága jelenleg százszázalékos, s a Tourinform Irodában egyre nagyobb az érdeklődés a tavaly térségire bővült és elektronikussá vált West-Balaton kártya iránt. A szezonban legalább három, szezonon kívül minimum két éjszakát itt töltő vendégek vehetik igénybe a kártyát, amely több mint száz kedvezményt biztosít.

Először Keszthelyen nyílt kihelyezett könyvtár a városi strandon, ahol Király Zsófi (balról) és Kalmár Barbara kínált olvasnivalót. Fotó: Katona Tibor

Tavaly hatvan kerékpárt állított a turisták szolgálatába a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda Nonprofit Kft., s a biciklik kölcsönzésére idén is nagy az igény.

A városfejlesztési beruházások nagy része a turizmusra is pozitív hatással van, nyilatkozta Ruzsics Ferenc polgármester.

– Elkészült a főtér-projekt első és második üteme, egy éve már, hogy felavathattuk a megszépült belvárost. Öröm látni, hogy megkedvelték a lakosok és a turisták egyaránt: szívesen járnak a küllemében és kínálatában megújult piacra, rendezvények alkalmával megtelik emberekkel a Fő tér, szép időben rengetegen sétálnak, üldögélnek a belvárosban – mondta a polgármester.

Hozzátette, hogy jövőre tovább szépül a keszthelyi Balaton-part, amely már most is a tó egyik legszebb partszakasza: hosszabb sétány, megújult Zenepavilon, látványszökőkút, díszburkolatú borutca, rendezett zöldterületek biztosítanak kellemes környezetet és ideális rendezvényteret. Hamarosan indul a projekt második üteme, melyre mintegy 350 millió forintos, önrészt nem igénylő uniós támogatást nyertek. A beruházás szezonhosszabbító célú szabadidős létesítmények építését tartalmazza: vízi játékpark és műjégpálya készül, turisztikai központot hoznak létre, tovább épül a parti sétány, megújulnak a zöldfelületek.

A Balatoni Múzeum és a Georgikon Majormúzeum is számos újdonsággal rukkolt elő az idei idegenforgalmi szezonra, a Helikon Kastély Múzeumban pedig mintegy 1,8 milliárd forintos turisztikai attrakciófejlesztési beruházás kezdődött.

A víz- és napimádók három strand közül választhatnak. A legnagyobb a héthektáros Városi Strand, amely 35 ezer négyzetméter zöldfelülettel várja a vendégeket. Egyik érdekessége a Balaton alakú, fűthető vizű medence, amelynek használata benne van a belépőjegy árában. Különleges része a városi strandnak a Szigetfürdő. A 151 éves, békebeli hangulatot árasztó építményt 2007-ben újították fel korhű stílusban.

A vendégek vízibiciklit és elektromos csónakot kölcsönözhetnek, sportpályákat vehetnek igénybe. Lehet gokartozni, minigolfozni, kipróbálni a vízen járó labdát, a trambulint, az óriáscsúszdát. A balatoni strandok közül elsőként itt nyílt strandkönyvtár – a Fejér György Városi Könyvtár folyóiratokkal, könyvekkel szolgálja ki a nyaralókat.

– A strandon sok színvonalas vendéglátóhely működik. Az a célunk, hogy a régi „bódévárosokat" megszüntessük, s megjelenésükben is igényes büfék, éttermek szolgálják ki a vendégeket – mondta Csendes Antal, a Városi Strand vezetője. A fejlesztési tervek között említette egy vízi játszótér kialakítását, amelyre pályázni szeretnének.

Éjszakai élet is zajlik a városi strandon, de mivel adódtak ebből konfliktusok, most már csak heti három alkalommal rendeznek bulit a fiataloknak. A zene nem olyan hangos, mint régen, az egyik zenét szolgáltató vendéglátóhely hátsó falát leszigetelték, említette a strand vezetője.

A megszólított vendégek összességében elégedettek voltak a szolgáltatásokkal.

– Szolnokról érkeztünk, a közelben nyaralunk. Már kétszer jártunk a keszthelyi strandon. Nagyon szeretik a gyerekek, most is a homokozóban játszanak. Jók az éttermek, nagy a választék és sokféle árkategóriájú a kínálat. A családi belépő árával is elégedettek vagyunk – mondta Esze Zsuzsanna.

A csehországi Hlatka házaspár Hévízen nyaral, onnét jöttek át Keszthelyre, a városi strandra.

– Nagyon régen, húsz éve voltunk Keszthelyen, s gondoltuk, most eljövünk megint. Csak most érkeztünk, s az első benyomásunk nagyon jó. Az biztos, hogy húsz év alatt sok minden változott, fejlődött – összegzett Hlatka Judit.

Benedek Norbert játékgépeket üzemeltet a strandon, de nemcsak ezért jár le nap, mint nap a Balaton-partra, hanem mert úszni is nagyon szeret.

– Székesfehérvári vagyok, s az egyetem után itt maradtam Keszthelyen. Nagyon szeretem ezt a strandot, szép és gondozott. Rendszeresen úszok, idén részt vettem a Balaton-átúszáson is. Ha vendégként tekintek az itteni kínálatra, szerintem nagyon zavarja az embereket a fizető parkoló. A környékbeli településeken nincs parkolójegy, ami lehet, hogy apróság, de sokan ez alapján választanak strandot. A Balaton nem a felső tízezer nyaralóhelye, nagyon kevés a külföldi, a vendégek döntő többsége magyar, és sokuknak minden száz forint számít.

Benedek Norbert pozitív változást lát a vendéglátóhelyek színvonalában.

– Tíz éve még üzemeltek nem megfelelő szolgáltatást nyújtó helyek, de azok a vendéglátósok, akik maradtak, magas színvonalon látják el a feladatukat, jó minőségű ételeket kínálnak. Járok külföldre, és állíthatom: nem igaz, hogy kint ugyanez a színvonala ugyanezért a pénzért megkapható, elég csak arra gondolni, hogy Horvátországban például 800 forint egy korsó sör.

További keszthelyi hírek itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!