Hírek

2013.07.14. 16:48

Zalában 10 százalékkal emelkedett az ellopott biciklik száma

Zala megye - A magyarok 34,1 százaléka – anyagi okokból – az elmúlt 2-3 évben többet használta kerékpárját közlekedési eszközként, mint a korábbi években – derült ki egy kutatás nyomán.

Zalai Hírlap

Az online kérdőíves kutatást 930 ezer főt számláló adatbázisából kiválasztott, 21,853 kerékpáros körében végezték el. A válaszok értékelése eredményeként megállapítható az is, hogy a kerékpározók 42,7 százaléka 5 ezer forint alatti összeget, 42 százaléka 5 és 10 ezer forint közötti összeget, míg 15,3 százaléka 10 ezer forintot meghaladó összeget takarított meg havonta annak köszönhetően, hogy nem autóval vagy közösségi közlekedéssel jutott el például munkahelyére vagy bevásárolni.

Az kutatás arra is rákérdezett, hogy kerékpározás közben mennyire érezzük magunkat biztonságban. Az eredmény lesújtó: a közel 22 ezer megkérdezettnek csupán 18,89 százaléka (4129 személy) válaszolta azt, hogy teljes biztonságban érzi magát az utakon. Biztonságukért azonban ők sem tesznek meg mindent: átlagosan ugyanis négyből három bringás (a megkérdezettek 76,09 százaléka) nem használ sisakot, illetve térd- és könyökvédőt, és 20 százalékuk (4580 válaszoló) két kerekűje még a KRESZ által kötelezően előírt valamennyi eszközzel (első-hátsó lámpa, fényvisszaverő prizma, csengő, küllőprizma) sem rendelkezik.

Országos szinten 18 százalékkal nőtt a kerékpárlopások száma egy év alatt. A kutatás szerint jobban is vigyázhatnánk a biciklijeinkre

A kutatás megállapításait a statisztikák is visszaigazolják, hiszen – a biciklizés népszerűségével együtt – az elmúlt években drámaian emelkedett a közúti közlekedési balesetekben elhunyt kerékpárosok aránya is: ez a 2008-as 10,94 százalékról a tavaly 15 százalékra emelkedett (az összes, közúti közlekedési balesetben meghalt személy számához viszonyítva). Most kell óvatosnak lenniük a két keréken közlekedőknek, mivel az elmúlt évek adatai szerint a következő két és fél hónapban történik a bringások által okozott évi nagyjából 2000 baleset mintegy 40 százaléka.

Rákérdeztek arra is, hogyan védjük kerékpárunkat, s ebből sajnos kiderült, sokszor mi magunk játszunk a tolvajok kezére. A 21,853 rendszeresen kerékpározó mintegy 10 százaléka (2166 fő) jelölte meg azt a választ, hogy járművét lezáratlanul szokta hagyni, míg 59 százalékuk (12,905 válaszoló) csak látszólagos védelmet jelentő, gyenge minőségű lánccal vagy spirálzárral szokta biciklijét rögzíteni. A kutatás is megerősítette ugyanakkor azt a tényt, hogy a kerékpárosok egy jelentős része elővigyázatosabbá vált: nőtt az érdeklődés a kerékpárbiztosítás iránt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!