Hírek

2013.07.01. 12:31

Támogató aláírások a plébános érdekében

Zalaegerszeg - Hivatalában maradhat Sömenek István nemesapáti és zalaszentiváni római katolikus plébános; erről a vasárnapi bérmálást követően a Veszprémi Főegyházmegye érseke biztosította a jelenlévőket.

Horváth A. Attila

Sömenek Istvánhoz erősen kötődik annak a hat közép-zalai településnek a hívő közössége, ahol ő látja el a lelkipásztori szolgálatot már több mint fél évszázada; Alibánfa, Alsónemesapáti, Nemesapáti, Pethőhenye, Vöckönd és Zalaszentiván lakói közül mindenesetre sokan megmozdultak, amikor híre ment az atya nyugdíjazásának. A 78 éves plébános ugyanis a múlt héten az érsekségről kapott egy levelet, amelyben az állt: korára való tekintettel mondjon le hivataláról. Rögvest mozgalom bontakozott ki az érdekében: néhány nap alatt a hívek közül mintegy 1500-an írták alá azt az állásfoglalást és kérést, amelyet vasárnap, a bérmálás szertartása után a plébánosnak, valamint dr. Márfi Gyula érseknek is átadott Dormán Miklós zalaszentiváni polgármester. A kezdeményezők István atya munkásságát és a közösség életében betöltött különleges szerepét méltatták, egyszersmind arra kérték az érseket, amennyiben mód van rá, tegye lehetővé, hogy plébánosuk hivatalában maradhasson. Az érvek között szerepelt, hogy a karizmatikus István atya változatlan aktivitással látja el lelkipásztori szolgálatát, hat településen miséz, három iskolában tanít, szervezi a közösségi életet, emellett két templom megépítése és több kápolna, egyéb szakrális létesítmény felújítása fűződik a nevéhez. Márfi Gyula érsek az ünnepségen elmondta: amíg Sömenek István egészségi állapota engedi, folytathatja lelkipásztori munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!