Hírek

2013.07.22. 15:37

Nyugdíj vagy fizetés

Zalaegerszeg - Nem kaphatnak egyszerre fizetést és nyugdíjat az állami szférában dolgozók ez év július elsejétől.

Szabó Judit

A közalkalmazotti és a közszolgálati jogviszonyban állók, továbbá a bírák, az ügyészek és a fegyveres szervek tagjai nem kaphatnak nyugdíjat és fizetést is egyszerre e hónap elejétől. A  nyugdíj melletti munkavégzésről 2013. április 30–ig kellett bejelentést tenniük a nyugdíjfolyósítónak, amely ebben az esetben szünetelteti július elsejétől az öregségi nyugdíjat.  Ha a dolgozó munkaviszonya megszűnik,   azt igazolnia kell, és újra kézhez kapja a nyugdíját.

Az egyik leginkább érintett ágazat  az egészségügy, de az oktatásban is van rá példa, hogy nyugdíjasokat foglalkoztatnak. Pácsonyi Imre, a zalaegerszegi tankerület igazgatója elmondta, hogy 1600 pedagógust alkalmaznak, s az idei első félévben 34–en érték el az öregségi nyugdíjkorhatárt. Ők valamennyien nyugdíjba vonultak (a kormány döntése szerint meg kell szüntetni a nyugdíjas korú közalkalmazottak és kormányzati dolgozók jogviszonyát, csak indokolt esetben lehetséges a továbbfoglalkoztatás).

Horváth Attila, a Zrínyi Gimnázium igazgatója elmondta: iskolájukban négy nyugdíjas pedagógus tanít, s  szeretné őket szeptembertől továbbfoglalkoztatni. Ők azonban nem főállású, hanem óraadó tanárok, a jogszabályokból pedig nem derül ki egyértelműen, hogy nekik is választaniuk kell-e a nyugdíj és a munkából származó jövedelem között. Ha igen, biztosan a nyugdíjat választják, mert az nagyobb összegű. Akkor azonban bizonyos osztályokban nem lesz matematika és fizika óra.

Horváth Attila, a Zrínyi-gimnázium igazgatója

– Zalaegerszegen most minimum öt iskola keres matematika–fizika szakos pedagógust, de gyakorlatilag nincs a munkaerőpiacon ilyen végzettségű szakember. Másrészt vannak olyan nyugdíjas pedagógusok, akiket bűn kivenni az oktatásból. Nekem az az elvem, hogy a  tanároknak a nyugdíjazás után még néhány évig, heti pár órában a katedrán kell maradniuk, ha ők is ezt szeretnék, levezetésképpen – mondta Horváth Attila. Hozzátette: ha lennének  tanárok, és jó tanárok a piacon, nem volna  gond teret engedni a fiatal kollégáknak.

A kormányzat azt tervezi, hogy a hiányszakmákban, például a zenepedagógusok esetében és a szakképzésben,   s külön engedéllyel más pedagógusok esetében is enyhít a szigorú szabályokon. Horváth Attila elmondta: bízik benne, hogy a négy nyugdíjas pedagógus úgy taníthat tovább, hogy a nyugdíjáról nem kell lemondania.

Szabó Máté ombudsman szerint  a közszférában dolgozó nyugdíjasok kettős juttatásának tilalma szemben áll a tulajdonhoz való joggal és a vagyoni értékű jogok védelmével, ezért az Alkotmánybírósághoz fordult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!