Hírek

2013.07.23. 13:43

Megújul a nagykapornaki és a zalacsányi templomtető

Nagykapornak - Pályázati támogatással felújítják a nagykapornaki és a zalacsányi római katolikus templom tetőszerkezetét, tájékoztatta a Zalai Hírlapot Major István plébános.

Horváth A. Attila

2005-ben restaurálták utoljára a nagykapornaki templom freskóit és falait, a tetőcserepek azonban már 30 évesek. Mivel telente, erős szélben nem mindig tudják megvédeni az épületet a hótól, szükségessé vált a cseréjük. Mint azt Major István plébános elmondta, az új tetőcserepek 40-50 évig óvhatják a templomot az időjárástól.

– Emellett a tetőgerendák és a lécek felújítása is megtörténik, a szuvasodás, illetve gombásodás elleni védekezéssel együtt. Kicseréljük továbbá az esőcsatornát, a két bejárat fölé esőfogó készül, a sekrestyét pedig új ajtóval látjuk el. A munkák még ezen a héten megkezdődnek, és várhatóan augusztus végéig, szeptember közepéig tartanak majd. Arra kérem a híveket, hogy adományaikkal lehetőség szerint járuljanak hozzá a munkálatokhoz – fogalmazott a plébános. Hozzátette: a tetőfelújítást Salamon László ácsmester végzi el.

Kicserélik a cserepeket, az esőcsatornát, esőfogókat építenek és renoválják a tetőszerkezetet a nagykapornaki templomon. Fotó: Pezzetta Umberto

A nagykapornaki kéttornyú barokk épület a megye legnagyobb és legszebb templomai közé tartozik. Közel 40 évig épült a régi bencés apátsági templom helyén, 1779-ben szentelték fel. Tornya 32 méter magas, a Szentséges Üdvözítőt ábrázoló oltárképét 1862-ben készítették. A mostani tetőfelújításra 10 millió forint áll rendelkezésre pályázati forrásból. Ugyanekkora összeget fordíthat a plébánia a zalacsányi „külső" templom tetőfelújítására, szintén pályázati keretből (ott is évtizedekkel ezelőtt végeztek utoljára hasonló beavatkozást, az aktuális helyreállítás augusztusban indul).

Mint megtudtuk, papi szolgálatának 41 éve alatt Major István plébános immár a tizenötödik és a tizenhatodik templomfelújítást irányítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!