Hírek

2013.07.22. 14:44

Járnak a buszok, de nem állnak meg

Inke - Jelentősen megnehezült a hétvégi munkába járás, amióta megváltoztatták a buszjáratok menetrendjét.

Arany Gábor

Erről érkezett olvasói panasz szerkesztőségünkhöz. Inkei levélírónk arról számolt be, hogy július elsejétől több hétvégi járatot töröltek, ami több települést érint a környéken. Ezekről a helyekről korábban délután három busszal is haza lehetett jutni Nagykanizsáról, ahol sokan dolgoznak. Most meg szombaton egy járat maradt napközben, 12.10-kor, illetve este hétkor és fél tizenegy tájt, vasárnap a hét órai sincs. Illetve: kétóránként járnak buszok, de nem állnak meg az 1200 lakosú községben. Ezért át kell utazni 18 kilométerre Böhönyére és onnan hazajutni.

A Pécsre járó diákoknak meg célszerű bemenni Nagykanizsára, aztán megállás nélkül átutazni falujukon, írja olvasónk. A kellemetlenségen, a többletköltségen túl sokak számára ez a hét végi munkát lehetetleníti el, ami a kereskedelemben dolgozóknak az állásvesztés rémét vetíti előre.

A távolsági járatok megállóhelyeit lényegesen ritkították. Fotó: Szakony Attila

Nos, megkérdeztük a két illetékesnek tekinthető közeledési vállalatot. A Kapos Volántól kapott levélben az áll, hogy július 1-jétől a Dél-Dunántúlt érintő országos autóbuszjáratoknál jelentős mértékű korrekcióra került sor a nagyobb távolságra utazók érdekeit szem előtt tartva. Ez új autóbuszjáratok forgalomba állítását, illetve a meglévők menetrendjének módosítását, illetőleg egyes megállóhelyek megszüntetését jelentette. Az inkei panaszt illetően a Kapos Volán a Pécs – Sopron között közlekedő autóbuszjáratokkal érintett. A Kapos Volán Zrt. által naponta közlekedtetett, Nagykanizsáról 17:20 órakor Pécsre induló autóbuszjárat Nagykanizsa és Kaposvár között, valóban csak Böhönyén áll meg, ahol más járatokra lehet átszállni. Mint írják, a menetrendváltozás bevezetése előtt rendelkeztek utaslétszámra vonatkozó információval Nagykanizsa és Inke viszonylatában, ennek ismeretében munkanapokon Nagykanizsáról 17:15 órakor új autóbuszjáratot indítottak. Horváth Károly titkárságvezető közölte, minden meggyorsított autóbuszjárat pótlására Nagykanizsa és Inke között nincs lehetőségük. Mindazonáltal vizsgálják a hivatásforgalomhoz (munkába, iskolába járáshoz) köthető utazási igények teljesebb kiszolgálásának, valamint a hétvégi eljutási lehetőségek kibővítésének módját.

A Zala Volántól Busa Csaba személyközlekedés igazgató válaszolt. E szerint a személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvény alapján módosították a menetrendeket július 1-től a Pécset Szeged és Baja, Székesfehérvár és Siófok, illetve Zala megye irányából érintő országos járatoknál. Emiatt a Zalaegerszeg (Nagykanizsa) és Pécs között közlekedő autóbuszok ritkított megállóhelyekkel, rövidebb menetidővel közlekednek. A megállóhelyek ritkítása miatt hátrányos helyzetbe került településekről az eljutást regionális (helyközi) járatok biztosítják, melyekről, Somogyban jellemzően Böhönyén, Marcaliban vagy Kaposváron lehet az országos járatokra való átszállni.

A jelenlegi menetrend által hátrányosan érintett somogyi települések irányába – a várhatóan alacsony utasforgalom miatt – a Zala Volán új járatok beállítását nem tudja vállalni. Véleményük szerint a megoldást a délutáni járatok valamelyikének megállítása jelenthetné a hétvégi napokon. Erről viszont a járatokat üzemeltető társvállalatok, illetve a szolgáltatást megrendelő Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hozhat döntést, írta Busa Csaba

Inke polgármestere, Rózsa Sándor elmondta, levéllel fordult a Zala Volánhoz. Nos, úgy tűnik, ehelyett a minisztériummal kell majd tárgyalnia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!