Hírek

2013.06.07. 12:05

Szőlőről és burgonyáról tárgyaltak kínaiakkal Keszthelyen

Keszthely - A mezőgazdasági együttműködés lehetőségeiről tárgyalt pénteken a Pannon Egyetem Georgikon Karán a kínai Jiangsu tartomány kormányzati delegációja.

Sámel József

A tárgyalásokon elhangzottakról sajtótájékoztatót tartottak, melyen Manninger Jenő országgyűlési képviselő, megyei közgyűlési elnök - fontosnak és eredményesnek nevezve a kapcsolatot - hangsúlyozta: Zala megye és Kína legnagyobb, dinamikusan fejlődő Jiangsu tartománya a megállapodások keretében három területen működik együtt: a turizmus, illetve a vállalkozások terén, valamint a mezőgazdasági lehetőségek mentén. Utóbbi lehetőségekkel ismerkedtek a delegáció tagjai pénteken a Georgikon Karon.

Manninger Jenő, Xu Ming és dr. Kocsi László a mezőgazdasági együttműködési lehetőségekről tárgyalt. Fotó: Sámel József

Xu Ming, Jiangsu tartomány kormányzó-helyettese kifejezte örömét, hogy Zala megyébe látogathattak, s számos területet megismerve lehetőségeik adódnak az együttműködésre. Hangsúlyozta: hosszú távon gondolkodnak, s szeretnék még jobban megismerni Zalát. A turisztika és a vállalkozásokkal való együttműködés mellett fontosnak tartják a mezőgazdaságot, e területen a technikai lehetőségekben is látnak lehetőséget. Az oktatást és a kultúrát szintén közös pontként említette. Bemutatta a tartományt, melynek nyolcvanmillió lakosa van, a GDP szempontjából pedig Kína második helyén áll.

A házigazdák nevében dr. Kocsis László egyetemi tanár, tanszékvezető kiemelte: hallgatói és kutatói cserékre egyaránt lehetőség nyílik, ahogy a kutatásfejlesztésben is. Az együttműködés a szerződések kidolgozása után egy éven belül realizálódhat. A vendégek konkrétan egyébként a szőlő és burgonyatermesztésről érdeklődtek, s tárgyaltak a kínai delegációval. Ehhez Xu Ming azt tette hozzá: szeretnék, ha az eltérő tulajdonságú talaj ellenére náluk is meghonosodhatna a magyar technológiájú szőlő- és burgonyafajták termesztése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!