Hírek

2013.06.06. 12:54

Staféta Kulcsárné Csejtei Mariannával

Horváth Ernőné legutóbb Kulcsárné Csejtei Mariannának adta tovább a stafétát, tudakolva, milyen módszerekkel sikerül felkeltenie a felnövekvő generációk érdeklődését a népi kultúra iránt.

- A legfontosabb, hogy élményeket nyújtsunk, hogy ne csak a fülüket, a szívüket is megérintse a dal - mondja elöljáróban az ének szakkollégiumot végzett   tanítónő, aki 1984 óta igyekszik híveket toborozni a műfajnak a  gellénházi iskolában.

Számos gyerekcsoport nőtt fel a keze alatt, akikkel a tanórán kívül, szakkörben is foglalkozott. Most is hét felnőtt dalkört vezet a környéken, köztük 24 éve a helybéli  Vajda József Népdalkört.

Kulcsárné Csejtei Marianna. Fotó: Katona Tibor

- A népi játékok, a megelevenített  szokások  felkeltik a kicsik érdeklődését, a mai gyerekekkel is eljárunk betlehemezni, lucázni, Balázsolni, s a Gergely járás sem marad el. Az alsós gyerekek még  nyitottak, ám ahogy nőnek, sajnos alábbhagy az érdeklődés, annyi egyéb inger, hatás éri a fiatalokat. Körükben már nem annyira sikk népdalt énekelni.

Ő is általános iskolás volt, amikor énektanárnője, Káldy Gergelyné megszerettette  vele  a népdalt, s ez a vonzódás máig  tartó lendületet adott. Jópár éve  citerát is  tanít, a Galagonya csoportba  elsős gyerekek is helyet kaphatnak.  A hangszer népszerűsítésére minden évben citerás szaktábort szervez, idén is húsz gyereket visz Fonyódra, ahol képzett szakemberek foglalkoznak velük.

- Öröm hallani, hogy Zalában meghaladja   az országos átlagot  a népdalos gyerekek száma, fontos, hogy átörökítsük ezt a kincset. Én nem adom fel.

Kulcsárné Csejtei Marianna a stafétát Miszori Józsefnek, a dobronhegyi Kandikó vendégház vezetőjének adta tovább, azt kérdezve, akad-e még a tarsolyában olyan göcseji ételkülönlegesség, amit szeretne velünk  megismertetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!