Hírek

2013.06.22. 19:03

Öreg traktor nem vén traktor

Csaknem száz, az ország távoli pontjairól is érkezett traktort csodálhattak a dízelgőz imádói szombaton a településen immár harmadik alkalommal megrendezett Veterán Gép és Dutra Találkozón Borsfán.

Horváth-Balogh Attila

A Veterán Gépekért és Traktorokért Baráti Egyesület talán a térség legjobb traktoros fesztiválját hozza tető alá évről-évre, szombaton is rengeteg érdeklődő ismerkedett a régi (és kevésbé régi) idők csodáival. A legtöbb típus a sajnos, ma már csak múlt időben említhető magyar traktorgyártás terméke - és nem is akármilyen terméke.

A traktorok legtöbbjét a legendás magyar erőgép, a Dutra adta. Képünkön egy szépen felújított D4K típusú (Fotó: Szakony Attila)


A Dutrák például a mai napig kiválóan működnek, a D4KB 6 hengeres Csepel-motorjának (amit az egyesület egyik tagja láthatóan kéjes örömmel "túráztatott") mélyről feltörő, erőteljes hörgő hangját férfiak egész csoportja hallgatta és élvezte tátott szájjal.

 



- Az a célunk a rendezvénnyel, hogy a mai, fiatalabb nemzedéknek megmutassuk: Magyarországon már évtizedekkel ezelőtt az adott kor színvonalánál jobb traktorokat gyártottak, amit alátámaszt, hogy ezek a gépek még ma is megállják a helyüket, akár a szántóföldön is - mondta el Bánfai Zsolt, az egyesület elnöke. A gyöngyösi Lévai Sándor három ritkaságot hozott el, köztük egy Hoffer K5055-öst, amiből mindössze ez az egy példány található az egész országban.

- Ez a típus a 30-as évek elejétől a 40-es évekig készült - magyarázta. - Motorja lökettérfogata - sokan el sem akarják hinni - 13600 köbcentiméter, hengerátmérője pedig 245 milliméter. "Rokona", a 4448-as a frontot is megjárta, a II. világháborúban lövegvontatásra használták, "Hazaárulónak" hívták. A traktorokon kívül a látogatókat még számos kulturális program is várta, a nap bállal zárult.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!