Hírek

2013.06.10. 13:38

Lezajlott a vizsgálat - szülői kérésre kaptak oltást

Zalaegerszeg - A szakemberek nem találtak szabálytalanságot a pneumococcus oltás beadásával kapcsolatban Zala megyében. A vizsgálatra egy feljelentés miatt volt szükség.

Magyar Hajnalka

Mint arról beszámoltunk, a zalaegerszegi Nebáncsvirág Egyesület feljelentést tett a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságon. A civil szervezet azt a vélt gyakorlatot kifogásolta, hogy néhol a pneumococcus elleni oltást szülői kérés nélkül is beadják a gyerekeknek. A rendőrség bűncselekmény hiányában nem indított nyomozást, de a beadványt továbbította a Zala Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervéhez. Az illetékesek  a járási népegészségügyi intézetek közreműködésével vizsgálatot indítottak, hogy a  feljelentésben szereplő feltételezések megalapozottak-e.

Az eredményről dr. Paizs Teréz megyei tiszti főorvos hétfőn tájékoztatta szerkesztőségünket.  A vizsgálat során az alapellátásban működő oltókörökben a szakemberek arra vonatkozóan végeztek ellenőrzéseket, hogy  a szülő igazolható módon megkapta-e a pneumococcus elleni védőoltásról a tájékoztatást, illetve hogy  az írásos szülői belegyező nyilatkozat  megtalálható-e a dokumentációban.

A járványügyi szakemberek a vizsgált oltókörökben szabálytalanságot nem tapasztaltak.  Az ellenőrzött oltókörök oltási dokumentációjában csatolva volt az aláírt  tájékoztató, a beleegyező nyilatkozaton pedig szerepelt a szülő aláírása. A szülők az ingyenes  védőoltást igényelték, azt a gyermekeik az előírt oltási rendnek megfelelően kapták meg.  Zala megyében a pneomococcus elleni védőoltás iránti igény  96-98 százalékos.

A pneumococcus  nevű baktérium középfül gyulladást, tüdőgyulladást, agyhártyagyulladást, esetleg halált is okozhat.  Magyarországon az ingyenes védőoltás a fertőzés következményének súlyossága miatt került be a választható körbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!