Hírek

2013.06.11. 14:11

Júliustól indul az e-útdíj

Zalaegerszeg - Július 1-től a fuvarozók számára életbe lép a használatarányos útdíj-fizetési kötelezettség.

Hajdu Péter

Ennek tudnivalóiról tartottak tájékoztatót a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál. A megtett úttal arányos díjfizetési kötelezettség a hazai úthálózat (autópályák, autóutak, főutak) kijelölt 6513 kilométeres szakaszait érinti, amelyeknek a használatáért a 3,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek után kell fizetni. A tarifa az útkategóriától, annak hosszától, és a gépjármű kategóriájától, azon belül a környezetvédelmi besorolástól is függ. A fuvarosok magyarországi érdekképviseleteinek nevében Karmos Gábor, a FUVOSZ főtitkára közölte, az érdekképviseletek a döntéshozók helyett tartják ezeket a tájékoztatókat, a végrehajtó Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK) és a rendszer technikai kivitelezője, az i-CELL Kft. képviselőivel.

Nagy volt az érdeklődés, képünkön Karmos Gábor főtitkár (balról) válaszol Takács Lászlónak. Fotó: Katona Tibor

A főtitkár ismertette a rendszert létrehozó célokat. Ezek közül az első költségvetési, a kormány korábban deklarálta, hogy a díjat 2013. július 1-ig mindenképpen bevezeti, ezt az elfogadott útdíj törvény is tartalmazza. További cél, hogy maximum 42 milliárd forintból kell megvalósítani a kivitelezést. A kormány éves szinten nettó 150 milliárd forint költségvetési többletbevételt remél e lépéstől, az eddigi matricás útdíj-bevételen felül, s további cél, hogy olyan rendszert kell megvalósítani, ami minden szempontból megfelel az EU gyakorlatának. A főtitkár elmondta, a fuvaros érdekképviseletek évekkel ezelőtt deklarálták, hogy bizonyos feltételek érvényesülése esetén nem ellenzik a használattal arányos útdíj bevezetését, azonban még több szempontból aggályaik vannak. Például az, hogy rendkívül kevés a felkészülési idő, a külföldi fuvarosok semmit sem tudnak a magyar rendszerről. Ugyanakkor hangsúlyozta, az áttéréssel javítani kellene a magyar fuvarozók nemzetközi versenyhelyzetén. Utóbbi szempontok bizonyos mértékben érvényesülnek a kormánnyal múlt héten megkötött megállapodásban. Eszerint a fuvarosok számára eddig meghozott versenyképesség-javító intézkedéseket (kereskedelmi gázolaj intézménye, üzemanyagmegtakarítás adómentes kifizetési lehetősége, baleseti adó, csökkentett mértékű vagyonszerzési illeték, stb.) hosszú távon fenntartják. Ezeken kívül többek között csökkentik a légrugós tehergépkocsik súlyadóját, az útdíj 7,5 százaléka levonható lesz az iparűzési adóból, és a forgóeszköz finanszírozást támogatott hitelkonstrukcióval segítik. A FUVOSZ főtitkára kijelentette, ezek semmi esetre sem kompenzálják az útdíjat, amelyet minden fennmaradni akaró fuvaros rá fog terhelni a megbízókra.

Az Állami Autópálya Kezelő részéről Kibédi-Varga Lajos szakmai szóvivő, a technikai kivitelező i-Cell-től pedig Farkas Károly üzletág vezető szóltak a gyakorlatról. A díjat regisztrált felhasználóként, vagy anélkül is fizethetik az arra kötelezettek, de mint elhangzott, ajánlott a regisztráció, mert úgy egyszerűbb a dolog. Ezt június 20-tól tehetik meg elektronikusan, illetve az ÁAK ügyfélszolgálatain a fuvarozók. Fizetni lehet folyószámláról, illetve alkalmanként, úgynevezett viszonylati jeggyel. Az útdíj fizetés önbevalláson alapul, de hangsúlyozták, olyan szigorú, 24 órás nonstop ellenőrzést dolgoztak ki, hogy nincs értelme bliccelni, mert igen nagy a lebukás veszélye. A rendszerrel együtt jár az is, hogy a nem fizető külföldieket a határon feltartóztatják, és a díjfizetési kötelezettség teljesítéséig nem engedik tovább. Mint elhangzott, az ÁAK a meglevőkön túl 20 ügyfélforgalmi irodát nyit és 3 kiemelt értékesítési pontot létesít, de ezeken kívül további 1500 értékesítési ponton lehet majd az útdíjat kifizetni, erre nagyrészt a jelenlegi autópálya matricát is forgalmazó üzemanyagtöltő állomásokon nyílik lehetőség. A mulasztókat augusztusban mérsékeltebb, szeptembertől 145-165 ezer forintos bírsággal sújtják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!