Hírek

2013.06.06. 10:50

Egyszerűsödik júliustól az átkelés a magyar-horvát határon

Könnyebb lesz a magyar-horvát határátkelőkön az átlépés július 1-jétől, Horvátország európai uniós csatlakozásától, amikor megszűnik a vámellenőrzés, csupán az úti okmányok vizsgálata marad meg - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám és jövedéki szóvivője csütörtökön.

Mirkó Imre

Horvátország július 1-jével csatlakozik az Európai Unióhoz. Emiatt a két ország között utazókra – az eddig megszokottaktól eltérően – más szabályok fognak vonatkozni. Ezekről, illetve az aktuális utasforgalmi szabályokról tartott sajtótájékoztatót csütörtökön a régi letenyei határátkelőhelynél Suller György Attila a NAV Sajtó és Kommunikációs Főosztályának vám- és jövedéki szóvivője és munkatársai.

Vámos ellenőriz lengyel buszt a letenyei határon. Fotó: Mirkó Imre

Mint elhangzott a leglényegesebb változás az, hogy megszűnik a vámhatár és a horvátok csatlakozását követően az utazók értékhatárra való tekintet nélkül hozhatnak Magyarországra Horvátországban vásárolt termékeket, melyek után nem kell vámot és áfát fizetni. A szóvivő azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a vásárolt termékek eredetét célszerű számlával vagy nyugtával igazolni, ugyanis NAV járőrökkel un. "mélységi" ellenőrzések során bárhol lehet majd találkozni.

Vámos ellenőriz Horvátországba utazó autóst a letenyei határon. Fotó: Mirkó Imre

A Horvátországba történő utazás során nem kell az utasnak vámeljárást kezdeményeznie vagy közterhet fizetnie, így például a tengerpartra készülődők szabadon kiszállíthatnak akár egy motorcsónakot is. Július 1-től a behozni kívánt jövedéki termékkörökből is jelentősen emelkedik a mennyiség. Például a mostani 4 liter bor helyett 90 liter, sörből 16 liter helyett 110 liter, 40 db cigaretta helyett 800 lesz a hazánkba behozható mennyiség. A csatlakozást követően csomagolt és szavatossági idővel ellátott élelmiszerek korlátozás nélkül hozhatók Magyarországba, de például nyers hús vagy tojás csak számla birtokában hozhatóak be uniós tagállamból.

Kilépésre váró autósok a letenyei magyar-horvát határon. Fotó: Mirkó Imre

Suller György Attila hangsúlyozta, hogy a szomszéd országba készülők naprakész, hivatalos információkat találnak Horvátország magyarországi nagykövetségének  valamint a NAV honlapjain is.A horvát-magyar határszakaszon történő változás és az azzal járó átszervezés 173 NAV dolgozó életét is érinti, melyek mindegyike legkésőbb a sajtótájékoztató napjáig kézhez kapta vezénylési parancsát. A pénzügyőröknek öt napjuk van arra, hogy döntsenek: elfogadják-e a felajánlott munkalehetőséget - mondta a szóvivő. Senki nem kerül az utcára - folytatta az őrnagy. A NAV folyamatos jelenlétének megszűnése után - a szlovák-magyar határszakaszon tapasztaltak miatt is - az áfacsalások megakadályozása érdekében fokozott NAV járőrözés várható a közutakon, közterületeken, vásárokon, piacokon, rendezvényeken, de a nyomozati munkára is vezényelnek kiképzett pénzügyőröket.  Mindez tehát azt jelenti, hogy az érintett területeken a NAV egyetlen alkalmazottjának sincs veszélyben a munkaviszonya - hangzott el a letenyei sajtótájékoztatón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!