Hírek

2013.06.03. 13:45

A hét végén országos konferenciát tartanak Zalában a szülésznők

Zalakaros - A hét végén, június 6-tól 8-ig háromnapos országos konferenciát szervez Zalakaroson szülésznők számára a Zala Megyei Kórház szülészet- nőgyógyászati osztálya.

Magyar Hajnalka

A rendezvényről, s a szakmával kapcsolatos aktualitásokrók dr. Vajda György osztályvezető főorvost kérdeztük.

- A konferencia az ország minden nagyobb intézményét érinti, mintegy háromszáz szakembert várunk. Rangos szakmai esemény ez, amire az orvos kollégák is elkísérik a szülésznőket. A programban neves professzorok, főorvosok tartanak továbbképző előadásokat a szakma újdonságairól, illetve a szülésznők adnak számot tapasztalataikról.

Dr. Vajda György osztályvezető főorvos. Fotó: Ohr Tibor

A zalai kórházban több mint húsz végzett szülésznő dolgozik, közülük többen előadásokkal kapcsolódnak a négy, orvosok által prezentált témához. Ezek: a cukorbeteg várandósok gondozása, a korai fejlődési rendellenességek felismerése, az akut szülőszobai vérzések ellátása, valamint a szülésznői felelősség és annak jogi konzekvenciái.

- Külön aktualitást ad a konferenciának, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma a szülésznők kompetenciáinak kiterjesztését tervezi - folytatja dr. Vajda György. - Ennek szellemében szeptembertől már szülésznők is végezhetnek terhesgondozást, amennyiben a várandósság komplikációmentes. E fontos törvénytervezet kifejtésére meghívtuk a minisztérium főosztályvezetőjét. A várandósok gondozásának honi, jól szervezet gyakorlata amúgy ritkaságszámba megy, nagyon sok helyen jó példaként tekintenek rá Európában.

Vajon szülésznők feladatainak kiterjesztése a szakorvosok tehetmentesítését célozza? - tudakoljuk.

- Ezt is eredményezheti, de alapvetően a szerepek átértékelődéséről van szó. Tény, a szövődménymentes szülések levezetése Európa számos országában szülésznői feladat, orvost csak akkor hívnak, ha a normálistól eltérő fordulat adódik. Hosszú távon nálunk is elvezethet idáig a gyakorlat, hiszen néhány éve a Híd-program keretében felsőfokú végzettséget szereztek a már dolgozó szülésznők, az újonnan belépők pedig eleve diplomát adó képzést kapnak. Ez a végzettség a jogszabályok értelmében elméletileg már feljogosítja őket a komplikációmentes szülések levezetésére.

A főorvos elmondja, az egészségügy mai helyzetében egyre nagyobb gond egy nagyszabású tudományos konferencia megszervezése, így örömmel vették, hogy a megyeszékhely vezetése és számos kisebb cég is támogatóként állt melléjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!