Hírek

2013.05.12. 19:07

Még több rendőr legyen az utcán

Zalaegerszeg - Az igazgatásrendészeten kívül a szakma valamennyi területét bejárta 1994 óta tartó pályafutása során dr. Farkas Tibor alezredes, akit a korábbi megbízás után a közelmúltban véglegesítettek a megyeszékhelyi rendőrkapitányság vezetői posztján.

Varga Andor

– Kimondott kedvencem nincs a bűnügyi, a közrendvédelmi, és a közlekedési feladatokat egyaránt szerettem – említette beszélgetésünk elején, bár hozzátéve: ha lett is volna a szívéhez közel álló, azt talán nem lenne érdemes bevallani, hiszen találgatásokat indíthatna el a kapitányságon.

– Igyekeztem minden feladatkörben megtalálni az adott terület szépségét, és mindenütt sikerült is. Nagy örömmel voltam nyomozó, de „a terep” után élveztem az irodai munkát is, amikor már több ember munkáját irányíthattam. Ez a szemlélet is a titka lehet annak, hogy máig szeretek rendőr lenni. A hivatásom kiválasztásánál fontos volt a családi tradíció, hogy bátyám egy időben ugyancsak rendőrként dolgozott. A mi családunkban általános a fejlett igazságérzet, a törvénytisztelet – fogalmazott Farkas Tibor. – Akiben pedig ilyenek munkálnak, annak érdemes rendőrnek menni.

Farkas Tibor (Fotó: Pezzetta Umberto)

– És mit szól a fejlett igazságérzet, amikor a mindennapokban kiderül, hogy a jog és az igazság időnként bizony nem állnak együtt?

– Ez bizony nehéz felismerés, előfordul, hogy a jog eszközeivel az igazság nem állítható helyre tökéletesen. De meg kell tanulni kezelni a helyzetet. Amikor erre rádöbbentem,az engem nem kedvetlenített el, éppen ellenkezőleg. Arra sarkallt, hogy még több energiát fektessek a munkámba, azoknak a hétköznapi embereknek az érdekében, akiknek a védelmére szegődtünk.

– Voltak kapitányi ambíciói már a pályája kezdetén is?

– Nem tűztem magam elé különösebb célokat, „csak” szerettem volna jó rendőrré válni. Más kérdés, hogy ami kor kihívások kerültek elém, azokat sosem kerültem ki, szívesen vállaltam el új feladatokat, fogadtam új tanulnivalókat. Aztán ahogy lépkedtem előre a ranglétrán, persze felsejlett, hogy egyszer esetleg kapitányság vezető is lehet belőlem. Örülök neki, hogy sikerült,és bízom benne, hogy meg tudok felelni a kihívásoknak.

– Rendőri szempontból milyen város Zalaegerszeg?

– A megyeszékhely csendes és biztonságos, ahol évek óta nem történt kirívó bűncselekmény. A területünkön (ide kell sorolni ugye a környező falvakat is) nagyjából 3800 bűnesetet regisztrálunk évente,ezek 80 százaléka kifejezetten a városban történik, és minden második vagyon ellen irányul. Szerencsére ezen belül sem a súlyosabb rablások vagy betörések jellemzőek: az elmúlt hétvégén is kerékpár-, illetve telefonlopások vitték a prímet, ráadásul utóbbi kategóriában azt sem lehet mindig megállapítani, hogy valaki tényleg elvitte azt a készüléket vagy a gazdája úgy hagyta el valahol. – Ugyanakkor a város szórakozóhelyeinek környezetében élők gyenge lábakon álló közbiztonságról beszélnek, a bulik után hazafelé tartó fiatalok randalízorásai miatt.

– A probléma természetesen nálunk is ismert, és friss intézkedésünk van az ügyben. A közelmúltban megszaporodtak az erőszakos esetek a szórakozóhelyek környékén: verekedések, garázda cselekedetek a diszkók előtt, és léptünk az ügyben:a körzeti megbízottak, a közrendvédelmi állomány, sőt, ha kell a bűnügyes kollégák is ott vannak hajnalban a bulik közelében. Ugyanolyan visszatartó erőt remélünk ettől, mint a belvárosi járőrözés esetében. Utóbbit még az előző kapitányságvezető kezdte el, és mondhatom, nagyon is bevált.

– Az embereknek már talán hiányoznának is ezek a rendőrök, mint ahogy a jó idő beköszöntével sokan a biciklis járőröket is keresik.

– Ez egy kifejezett sikertörténet, nem véletlen, hogy a készenléti rend- őrségnek kerékpáros „részlege” is alakult. A program nálunk sem szűnik meg: az Egerszeg Fesztiváltól kezdve idén is nyeregben lesznek a kollégák.

– Milyen újdonságra számíthatunk az ön kapitánykodása alatt?

– Nagyon fontosnak tartom a megelőzési munkát, hiszen az a legjobb, ha egy-egy bűn vagy baleset meg sem történik. A gyerekekhez, a fiatalokhoz eljutottunk már az évek alatt, az idősek esetében azonban van még tennivalónk. Ez a korosztály egyre népesebb, a bűnözők is mind jobban felfedezik maguknak. Programokat szervezünk, ahol az idősek összeismerkedhetnek a körzeti megbízottal, hasznos tudnivalókat szerezhetnek áldozattá válás ellen, illetve – mert volt ilyen megkeresés is – kollégáink segítségével a KRESZ-tudásukat is felfrissíthetik. Elvégre a nyugdíjasok is ott vannak az utakon, és akár gyalog vagy kerékpáron, sokszor nehezen felelnek a megnövekedett kihívásokra. Ezen túlmenően fontos számomra, hogy ha bűncselekmény történik, az elkövetőket minél hamarabb az igazságszolgáltatás elé állítsuk. Ugyancsak fontos, hogy továbbra is fenntartsuk a stabil közlekedési jelenlétet, és rendőreink az állampolgárok számára elérhetőek legyenek,akár Zalaegerszegen,akár bármelyik faluban. Ennek érdekében igyekszünk megteremteni a gyalogos szolgálatot még a kisebb településeken is. Szeretnénk, ha Zalaegerszeg a továbbiakban is ugyanaz a nyugodt és biztonságos város lenne mint az elmúlt években.

Ezek is érdekelhetik