Hírek

2013.05.05. 13:49

Letenyei tűzoltó nap: bíznak az ifjúságban

Letenye - Szent Flórián napi megemlékezést és ünnepséget rendezett vasárnap a letenyei önkéntes tűzoltó egyesület. A civil szervezet ez alkalomból több taggal gyarapodott.

Sámel József

A Letenyei Önkéntes Tűzoltó Egyesület (ÖTE) 126 esztendővel ezelőtt azért alakult, hogy szolgálják a lakosságot. Azért, hogy védjék az emberek vagyonát tűztől és víztől, hogy aratás idején figyelőszolgálatot lássanak el, s hogy felvilágosítást, ellenőrzést hajtsanak végre. Nos, az önkéntes tűzoltók feladata nem sokat változott, jóllehet eszközeik, berendezéseik ma már sokkal jobbak, mint egy évszázaddal ezelőtt. Erről a vasárnapi Szent Flórián nap résztvevői, vendégei is meggyőződhettek, hiszen az ifjúsági és felnőtt csapatok több bemutatót is tartottak a Kossuth utcai iskola udvarán.

- Az egyesület fontos célként tűzte ki, hogy újraszervezze a ifjúsági tűzoltó csapatot, a korábbi gárdából ugyanis sokan betöltötték 16. életévüket, így szükség van az utánpótásra - mondta Mándli Géza, az egyesület elnöke, aki jelezte: az ünnepség keretében 13 új tagot avattak, akik közt fiatalok és idősebbek egyaránt vannak.

Az ünnepségen a becsehelyi önkéntes tűzoltók felnőtt csapata is bemutatót tartott. Fotó: Szakony Attila

A Letenyén működő másik egyesület, a DOHÖTE is bemutatkozott, melynek ifjúsági csapata idén Franciaországban képviselheti Magyarországot a Tűzoltó Olimpián.

- Ezt a csapatot letenyei, dióskáli, egeraracsai és polgárdi fiatalok alkotják, így kisebb nehézséget okoz a közös felkészülés - ismerte el Kozma József, a csapat szakmai vezetője, aki hozzátette: a július 14-21 közt megrendezésre kerülő Tűzoltó Olimpiára szeretnének támogatókat gyűjteni, noha a nevezés és az utazás költségeit a Magyar Tűzoltó Szövetség kifizeti, de az ottartózkodás és az egyéb költségek kifizetése komoly anyagi terhet jelent. Kozma József ugyanakkor megjegyezte: büszke arra, hogy 2005. óta minden olimpiai versenyen volt zalai csapat, s reméli: az idén is sikerül szép eredményt elérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!