Hírek

2013.05.26. 15:14

Az Európai Unió oázisa lehet Szalafő

Szalafő - Az Európai Nemzeti Parkok Napja alkalmából szombaton megrendezett Hármashatár Találkozón nyerhetett először bepillantást a közönség abba a közös munkába, melyről négy éve állapodott meg egymással a magyarországi Őrség, a szlovéniai Goricskó, valamint az osztrák Raab Nemzeti Park.

Gyuricza Ferenc

A három egymással szomszédos park igazgatósága többek közt a természetvédelem, ökoturisztika, élőhely-rekonstrukció, illetve a környezeti nevelés és oktatás témáiban próbál közös eredményeket felmutatni. Ennek jegyében szervezték meg azt a Hármashatár Találkozót is, amelynek célja volt bemutatni a térség természeti, kulturális és épített értékeit, népszerűsíteni a helyi termékeket, s erősíteni az együttműködést a résztvevő felek között.

- Az osztrák-szlovén-magyar hármashatár térsége az Európai Unió oázisa lehet, ezért azt óvni és fejleszteni kell - emelte ki a megnyitó beszédében a szlovén köztársaság magyarországi konzulja, Dusan Snoj, aki emellett a szlovén és magyar állam közti jó együttműködést is dicsérte. Mint mondotta, dinamikus a fejlődés e téren, amit többek közt állam- és miniszterelnöki, valamint külügyminiszteri látogatások is alátámasztanak.

V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár a határmentiség kapcsán kihangsúlyozta: a határ nemcsak valaminek a végét, szélét jelenti, hanem azt a pontot is, ahol legközelebb állunk a másikhoz. A határok átlépése a nemzeti vidékstratégiában több helyen is szerepel, egyrészt a határon túli magyarokkal való kapcsolattartás okán, emellett az olyan összefüggő térségek együttműködése kapcsán is, mint amilyen a hármashatárnál található természetvédelmi övezet. Az államtitkár emellett a gazdasági együttműködés fontosságáról is beszélt, hiszen az is erősítheti a határmenti térségeket.

A rendezvényt a környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár, dr. Rácz András nyitotta meg, aki arról is beszélt, hogy bár az Őrség a legkisebb, s egyben a legfiatalabb nemzeti park - tavaly ünnepelte alapítása tizedik évfordulóját -, ugyanakkor az egyik legismertebb is. Hogy még népszerűbbé válhasson, az elmúlt két év során mintegy kétmilliárd forintot kapott arra, hogy növelhesse a vagyonkezelésében álló védett területek arányát, illetve ezzel párhuzamosan a nemzeti park igazgatóságának 15 fős létszámbővítését is kezdeményezték.

Az Európai Nemzeti Parkok napját azért május 24-én tartják, mert 1909-ben ezen a napon alakult meg Svédországban az első európai nemzeti park., majd 1973-ban szintén e napon hozták létre azt az európai szövetséget, amelynek immáron 35 ország több, mint négyszáz védett területe a tagja. Hazánkban tíz nemzeti park található, közülük az elsőt, a hortobágyit éppen negyven esztendeje hozta létre az Országos Természetvédelmi Hivatal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!