Hírek

2013.04.10. 06:44

Kéménydíj: egyes tarifák jelentős mértékben nőttek

Becsehely - Jelentősen, több, mint 100 százalékkal nőtt a kéményseprési díj, amiről a lakosság nem kapott kellő tájékoztatást - hívta fel telefonon a Zalai Hírlapot felháborodva Becsehelyen élő olvasónk, Balogh József. Megkérdeztük az illetékest, mi az igazság.

Horváth-Balogh Attila

- Tavaly a második félévre fizettem egy szilárdtüzelésű kémény után 890 forintot. Most kaptam meg az idei első féléves számlát, ami alapján már 1790 forintot kell fizetnem - mutatta a papírokat. - Ez több, mint 120 százalékos emelkedés. A faluban általános a felháborodás, mindenki azt mondja: ez már a tisztességtelenség kategóriája. Megkerestem az illetékes vállalkozást, ahol azt mondták, nem tehetnek róla, belügyminisztériumi rendelet. Hát ha így van, akkor így van, de legalább tájékoztatták volna megfelelően az embereket. Sehol nem lehetett hallani, hogy ezt is megemelik, így aztán sokakat derült égből villámcsapásként ért a dolog.

Mint azt Kovács Józseftől, a nagykanizsai Füstfaragók Kéménytechnikai Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk, a díjemelés részben ugyan, de igaz.

- Egy 1995-ös törvény szabályozta ezidáig a kéményseprő vállalkozások működését, tevékenységét, azóta nem került sor a szektor reformjára - bocsátotta előre a szakember. - Kisebb kiigazítások, kiegészítések jelentek meg, de teljeskörű módosítás nem volt. A törvényhez tavaly augusztusban nyúltak hozzá a jogalkotók bátrabban, amit decemberben követtek a végrehajtási rendeletek, a 3472012-es kormány- és a 632012-es BM-rendelet. Ezek konkrétan meghatározták a szakmai követelményeket és az árképzést is. Véget vetettek annak, hogy a kéményseprő iparban ezerféle díjszabással dolgoznak az ágazati szereplők, akik  mivel a beterjesztett díjjavaslataikról az adott település közgyűlése döntött  általában csak az infláció mértékével, vagy alatta tudtak árat emelni évről-évre. Tehát előfordulhatott az, hogy Zala megyében 1200 forintért tisztítottak ki és ellenőriztek egy szilárdtüzelésű kéményt, Budapesten pedig 6500 forintért. Most ennek vége, a kormányrendelet egységesítette az árképzést.

Mint azt Kovács József kifejtette, a rendelet az egységnyi munkaráfordítás (tehát az az idő, amit egy helyszínnel kapcsolatban munkával tölt a kéményseprő, beleértve az adminisztrációt is) díját 4000 forintban határozta meg. Ettől a helyi sajátosságokat figyelembe véve maximum 20 százalékkal el lehet térni. Ez Zalában meg is történt, még hozzá lefelé és kicsit nagyobb mértékben is, a zalaegerszegi közgyűlés nettó 3000 forintban szabta meg a megyében alkalmazandó egységes alapdíjat. Erre 2015-ig van mód és lehetőség. A szolgáltatók pedig ennek megfelelően állapították meg, differenciálták díjaikat, melyek kéménytípusonként eltérnek  és valóban, a szilárd tüzelésű kémények esetében a legmagasabb, nyilván azért, mert ezekkel több munka van.

- A lakossági szilárd tüzelésű, illetve gáztüzelésű kémény díja emelkedett, de például a gyűjtőkéményeké nem, sőt, azoké csökkent - részletezte az ügyvezető. - A fatüzelésű kémények éves díja valóban jelentős mértékben nőtt, 1780-ról 3580-ra, a gáztüzelésűeké viszont csak kisebb mértékben, 1605 forintról 1905-re. Érdemes azonban elgondolkodni azon is, hogy a fatüzelésű kéményeknél, ahol a tisztítás, takarítás valóban sok időt elvisz, megér-e havi 300 forintot a biztonság.

A szakember hozzáfűzte, az árral együtt ráadásul változott a szakmai szabályozás is, a kéményseprők munkája ezzel becslések szerint 30-40 százalékkal nőtt. Eztán ugyanis a lakás megfelelő levegőellátását és a füstgáz-paramétereket is ellenőrizniük kell. Másrészt azt is meg kell kérdezniük az ingatlan tulajdonosától, hogy például a gázkészülék mikor volt utoljára felülvizsgálva. Ezek mind pluszfeladatok, melyek eddig nem tartoztak bele a kéményseprő munkaköri leírásába.

Kovács József arra is rámutatott, megnövekedett feladataik ellátásához több százezer forintos műszereket kell beszerezniük és mivel hosszabb lett az az idő, amit a munkatársak egy-egy lakásban eltöltenek, szükség lesz létszámbővítésre is. A díjemelkedésből fakadó többletbevételnek tehát csak egy része marad ott profitként a vállalkozásoknál. Ezzel együtt persze, mégis csak rentábilisabban tudnak majd működni, mint eddig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!