Hírek

2013.04.01. 11:50

A "vödrös fiúk" nem kímélték a lányokat

Nagykanizsa - Találós kérdés: hideg és vizes húsvéthétfőn, mi az? A válasz immár évek óta ugyanaz: a Kanizsa Táncegyüttes hölgytagjai egy kiadós, igazi vödrös locsolás után.

Horváth-Balogh Attila

Szokásukhoz híven az együttes férfijai hétfő reggel ismét útra keltek, hogy felelevenítsék a húsvéti locsolás régi hagyományát. Nagykanizsa belvárosán kívül jártak Kiskanizsán, Miklósfán és elmentek Zalakarosra is. Hogy a hölgyek örültek-e? Már megszokták, hiszen minden évben kapnak a nyakukba egy vödörrel a jóféle kanizsai csapvízből, sőt, Vizeli Dezső, a Kanizsa Táncegyüttes egyik vezetője-koreográfusa szerint el is várják a fogvacogtató zuhét.

- Körülbelül 10-12 éve élesztettük fel ezt a régi népszokást az együttes akkori tagjaival, amit aztán átvett a mindig soron következő generáció - mondta, és azt is megjegyezte: a locsolás régen a tél utáni megtisztulást jelképezte. - Amúgy bármennyire is hihetetlenül hangzik, de a lányaink sértésnek is veszik, ha a fiúk nem locsolják meg őket.

Vizeli Dezső azt is elárulta: a férfiak cserébe nemcsak csoki-, hanem valódi hímes tojást is kaptak a lányoktól - no meg némi süteményt és melengető pálinkát, ami jól jött a télies tavaszban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!