Hírek

2013.03.22. 12:16

Húsvéti előkészületek

Nagykanizsa - Egy hét múlva húsvét, így érthetően mindenki gőzerővel készül a hosszú hétvégére. A pap lelki gyakorlattal hangolódik a keresztények egyik legnagyobb ünnepére. Az üzletekben a nagy rohamra csak a következő héttől számítnak, hiszen sok háztartásban a füstölt sonka még hiányzik a kamrákból, ahogy a tojás és a reszelt ecetes torma beszerzésére is várat magára. A férfiak az ideális locsoló kölnit sem választották még ki, bár könnyen elképzelhető, hogy a hagyományok szerint egy vödör jéghideg víz is megteszi. Megyei körképünkből kiderül, miképpen készülhetünk fel a legkörültekintőbben a húsvétra.

Benedek Bálint

- Az olcsósága miatt az ünnep előtt főleg a gyorspácolt sonkák a keresettek, ám nem kell sokkal többet fizetni a hagyományos, hosszabb 6-8 hétig érlelt füstölt és pácolt termékért sem - mondta Paál Péter. - A minőségét tekintve a csomagolt, gyorspáccal készült húskészítmények is megfelelnek az előírásoknak, ráadásul a kellemesebb ízt biztosító bükkfa felett füstöljük ezeket is.

Paál Péter szerint minden húskészítményüket előszeretettel keresik a vásárlók, bár tavaly a füstölt főtt darabolt combból adtak el a legtöbbet, 5 tonnát. A hagyományos egész sonkából és az első lapockából kevesebbet fogyasztottak a zalaiak. Az igazgató szerint a jeles ünnep alkalmából utóbbiból is lehetne választani, ugyanis a hosszú gondoskodás az állagában valamint az ízében is érződik. A szakember ugyanakkor azt tanácsolta, hogy ha mégis a vákumcsomagolt mellett tesszük le a voksunkat, akkor gyanúsan olcsót nem érdemes választani, hiszen annak a fele víz lehet.

Paál Péter, a pókaszepetki Tóth-Hús Kft. ügyvezető igazgatója (balról) és Szalai Tamás üzemvezető a hagyományos húskészítményeket részesíti előnyben. Fotó: Pezzetta Umberto

A sós és füstölt sonka mellett a tányéron elengedhetetlen kellék az ecetes torma. Az üzletek kínálatában több fajtát is fel lehet fedezni. A kiskanizsai Kálovics Józsefné Mária viszont a kertjében termőre esküszik, amiből ecettel, sóval, némi cukorral és vízzel készületet olykor a piacra is visz. Mint mesélte van olyan vásárlója, aki tarjához, marhahúshoz, virslihez, sőt egymagában is szívesen fogyaszt ecetes tormát.

- A torma szereti a szárazságot, ezért tavaly annyira elterjedt a kertemben, hogy novemberben egy mázsát ástunk ki a föld alól - folytatta Mária. - A vásárlóim gyakran panaszkodnak, hogy a bolti készítmények túl erősek. Ezen is lehet segíteni, ha némi almát reszelünk hozzá. Persze a legjobb, ha kicsit csíp. A torma a hűtőszekrény ajtajában akár hónapokig eltárolható - bár a tapasztalatok azt mutatják, hetek alatt elfogy.

Az élelmiszerek biztonságánál maradva az üzletek felkészülhetnek a fokozottabb ellenőrzésre. A Zala Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc- Biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának igazgató helyettese, dr. Furó Tamás szerint egész évben ellenőriznek, ám a karácsony és húsvét előtt célirányosabban figyelnek.

- A szezonális termékeket vesszük górcső alá, így a sonkaféleségekre, a tojásra, a tormákra és az édességekre koncentrálunk, ugyanígy járunk el az élőállat estében a nyúllal és a báránnyal is - tette hozzá dr. Furó Tamás.

A kiskanizsai tenyésző, Vild Károly jól tudja, hogy a szülők pusztán meglepetést szeretnének szerezni azzal, amikor házinyulat vesznek csemetéjüknek. Viszont a legtöbb esetben ilyenkor aláírják az állatok halálos ítéletét.

- Aki felelős tenyésztő az húsvét előtt nem árul nyulat a piacon - folytatta Vild Károly. - A fiatal, 3-4 hetes nyúl  nagyon aranyos, ám nem plüssnyúl, egy erősebb simogatás az életébe is kerülhet. A nevelése sem egyszerű, a mesehősöktől eltérően az élő állat a sárgarépás táplálástól elpusztulhat.

A felelősségteljes állattartásra figyelmeztet, dr. Fekete Ágoston állatorvos is, aki szerint a nyúl nem játék, maximum játszótárs. Mielőtt a szülő nyulat venne, mérlegelnie kell, hogy pusztán húsvéti fellángolásról van-e szó vagy akár évekre szóló gondoskodásról. A házinyúl, melyet a húsáért tartanak helyes etetés mellett 3-5 kilogrammosra is megnőhet.

A húsvét másik fontos kelléke a tojás, melyet szinte minden kultúrában gazdagon kidíszítenek. Nincs ez másképp a horvátoknál sem, akik a pirostojást különféle népi motívumokkal gazdagítják.

A horvát nemzetiségi önkormányzat tojásfestéssel hangolódik a húsvétra. Frányó Lilla és Kanizsai Laura (szemben) írókával díszíti a tojásokat. Fotó: Szakony Attila

A kanizsai horvát nemzetiségi önkormányzat elnöke, Vargovics Józsefné elmondta: a horvátok nemcsak vallásos nemzet, de a hagyományőrzésre is nagy hangsúlyt fektetnek.

- A tojásra írókával felkerülő minták között a tavasz hírnökei szerepelnek, így gyakran tulipánt, barkát rajzolnak rájuk, de elterjedt a gereblye és a törölköző motívum is - tette hozzá Vargovics Józsefné. - A festésbe bevonjuk a fiatalokat is, évek óta szervezünk  kézműves foglalkozásokat a Rozgonyi óvoda horvát csoportjában is. A gyerekek  betekintést nyerhetnek a horvát hagyományokba is, sőt megérthetik a húsvét igazi üzenetét.

Fliszár Károly a Jézus Szíve Plébánia főesperese szerint a húsvét várásban a lelki gyakorlat sokat segít. A szentmiséket virágvasárnap, majd hétfőn és kedden a váci megyéspüspök, dr. Beer Miklós tartja a hívőknek. A vendég beszél az atyáról, a fiúról és a szentlélekről.

- A húsvét a jövőt jelenti, nyilván szól a megújulásról is, sőt arról, hogy az élet végén nem pont van, hanem kettőspont - vélekedett Fliszár Károly. - Az ünnepen a személyes kapcsolatok erősítésére kellene odafigyelni.

A húsvét hétfői locsolás elképzelhető, hogy nem fogja mélyíteni a kapcsolatokat, főleg, ha a kiskanizsai Tóth István Csonti módszerét követik a férfiak.

- Korán reggel jéghideg vízzel teli vödrökkel és szódásszifonnal a kezünkben járjuk a portákat, hogy felfrissítsük a lányokat - mesélte Tóth István a Zalagyöngye Táncegyüttes vezetője. - A locsolás hagyományos fajtájának nem mindig örülnek a hölgyek, de már megszokták, és cserébe a piros tojás mellé egy kis lélekmelegítő pálinkával koccintunk.

A nagykanizsai Magic Parfüm tulajdosa, Csigó Nóra viszont abban bízik, hogy ismerősei inkább illatos parfümmel locsolják meg. Szerinte a nagyon olcsó kellemetlen szagot árasztó kölni helyett már néhány ezer forintért virágos friss illatot lehet venni.

- Ha utóbbi mellett döntenek a férfiak, akkor a húsvéti ajándékot is egy kalap alatt letudták, ráadásul ezzel egyértelmű a sikert aratnak - mosolygott Csigó Nóra.

Színes drazsés, mentolos, epres, karamella krémes, tejcsokoládés és sárgabarackos kekszes üreges csokinyulat is lehet már hegyekben kapni a boltokban. A gyártók marketing stratégiáját nem értem, hisz újabban tigrises, füleses, malackás és micimackós csokinyuszik is feltűntek a polcokon. A zavar nemcsak nálam jelentkezik. A gyerek, akkor kapja a következő sokkot, amikor kiszabadítja a papírjából a mesés állatot és a jó öreg  Mikulás figura mosolyog rá vissza. Tavaly volt szerencsém az öreg szakállashoz egy nyusziruha alatt. Ettől függetlenül talán nem nagy kérés a kreatív szakemberektől, hogy a porfitorientált versenyben érdemes lenne talán a gyerekekre is figyelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!