Hírek

2013.01.14. 16:00

Létrehozzák a tündérkertek tündérkertjét

Nova - A Vas megyei Viszák után a göcseji község lesz a házigazdája a tündérkertek újabb találkozójának. A június 22-i rendezvényre minden olyan Kárpát-medencei település meghívást kap, amelyben tündérkertet létesítettek.

Gyuricza Ferenc

Mindezt Ruzsics Milán, az egyik zalai tündérkert létrehozó és gondozó Együtt Sikeres Nováért Egyesület alapítója, s egyben elnökségi tagja mondta el a Zalai Hírlapnak. Hozzátette: az elmúlt évi programhoz hasonlóan, Nován is szakmai is kulturális jellegű rendezvénynek adnak helyet, emellett szeretnék a tündérkertek tündérkertjét is létrehozni.

 

Kovács Gyula erdész (jobbról) V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkárt tanítja gyümölcsfát oltani. Fotó: Gyuricza Ferenc


- A tündérkertek tulajdonképpen olyan génbankok, amelyek az adott településen vagy annak a környékén fellelhető őshonos gyümölcsfák oltványait tartalmazzák - mondta Ruzsics Milán. - A Kárpát-medencében már mintegy 35-40 ilyen gyümölcsöst alakítottak ki, mi valamennyi létrehozóit szeretnénk vendégül látni, s egyben arra is kérjük a találkozó résztvevőit, hogy egy-egy oltványt hozzanak magukkal, amit Nován ültetnénk el.

A novaiak az idei országos találkozón a tündérkert-mozgalom olyan ismert személyiségeit is vendégül látnák, mint Szarvas József színművész - az ő javaslatára került tavaly első ízben megrendezésre a tündérkertek találkozója -, illetve az őshonos gyümölcsfák gyűjtésében élen járó Kovács Gyula pórszombati erdész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!