Hírek

2013.01.18. 13:44

Kitüntetést érő baba-mama klub

Zalaegerszeg - Kiválóan előkészíti a gyerekek beilleszkedését a közösségbe, és az anyuka sem savanyodik be otthon a négy fal között - egyebek közt ezért is szeretik sokan a zalaegerszegi Apáczai ÁMK-ban működő baba-mama klubot.

Magyar Hajnalka

Mégpedig olyannyira, hogy az egyik szülő kezdeményezése nyomán a város Zalaegerszegért-díjjal ismerte el e közelmúltban a klubot vezető diplomás védőnő, Sebestyénné Gyuk Marianna munkáját.

- Szerettem volna, ha a kisgyermekes szülők jobban megismerik egymást, összebarátkoznak, s meg tudják beszélni egymás között is problémáikat a bilire szoktatástól kezdve a cumihasználaton át az altatás nehézségeiig - tárja fel a 2006-ban életre hívott klub ötletének hátterét Sebestyénné Gyuk Marianna, aki 18 éve választotta a védőnői hivatást. Kezdetben a saját, kertvárosi körzetében élő családok jöttek el a foglalkozásokra, ám egy idő múltán egyre többen elhozták barátaikat, ismerőseiket, így tovább szélesedhetett a résztvevők köre.

- A klubunk sikeréhez szükség volt az Apáczai ÁMK nyitottságára, fogadókészségére is, hiszen ingyen biztosítja számunkra a termet, így a szülőknek sem kell fizetniük e lehetőségért - folytatja Marianna. - A játékokat, fejlesztő eszközöket is a szülők gyűjtötték össze, de adományokból is vásárolunk. Hozzátartozik az életünkhöz, hogy ha valaki új játékot, könyvet kap otthon, elhozza magával, hogy a többiek is kipróbálhassák. A gyerekeknek való CD-ket gyakorta le is másoljuk a klub részére. Új mesék, mondókák kerülnek be a közösségbe, de a hasznos információk is közkinccsé válnak, hol rendeznek játszóházat, hol olcsóbb a pelenka... Fantasztikus embereket ismerhettem meg itt, élmény velük együtt lenni.

Sebestyénné Gyuk Marianna néhány klubtag társaságában a legutóbbi foglalkozáson. Fotó: Pezzetta Umberto

A foglalkozásokat szerdánként tartják fél tíztől fél tizenkettőig, a program nyitott, bárki bekopoghat. Minden hónap első szerdáján az ÁMK könyvtárában tartják az összejöveteleket, megkönnyítve a szülők számára a kölcsönzést, s egyben szinte észrevétlenül vezetve be a gyerekeket a könyvek világába.

A közös játékon, tornán, készség- és képességfejlesztésen túl meghívott vendégek is színesítik a programot. Ennek köszönhetően zajlott már náluk baba-mama zumba, zene bölcsi, ringató, talpmasszázs, babajóga, de az egészséges táplálkozás és egyéb ismeretterjesztő rendezvények sem hiányoznak.

A délelőtti együttlétekre érthető módon a bölcsődébe, óvodába még nem járó kicsiket hozzák el, 10 hónapos és 3 éves kor között. A gyerekek gyorsan hozzászoknak a társasághoz, megismerik egymást, így zökkenőmentesebb számukra a későbbi bölcsődei, óvodai alkalmazkodás is.

- Saját gyermekünk sajnos nem született, így az anyai ösztöneimet is kiélhetem kicsit a klub keretében - folytatja a friss Zalaegerszegért-díjas. - Az elismerésnek nagyon örültem. Igazán jólesik, hogy ezt a munkát is elismeri a város  - teszi még hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!