Hírek

2013.01.16. 18:08

Felavatták a megújult újszülött osztályt Nagykanizsán

Nagykanizsa - Miközben gőzerővel zajlik a Kanizsai Dorottya Kórház több milliárdos rekonstrukciója, szerdán az első felújított részleg avatására is sor került. A megújult újszülött osztályon rooming in szobákat alakítottak ki, ami lehetőséget teremt a babák és a mamák 24 órás együttlétére.

Sámel József

A tavaly áprilisban indult kórházrekonstrukció eddig többnyire csak zajjal, porral, egyéb kellemetlenségekkel járt, ám a szerdai avatással megcsillant a fény az alagút végén. Az intézmény dolgozói és a betegek is kézzel fogható eredményt kaptak, a felújított újszülött részleg ugyanis az első a sorban, mely már minden tekintetben megfelel a mai kor elvárásainak, színvonalának.
A fentieket dr. Nád Márta főorvos is megerősítette, aki hangsúlyozta: a rooming in olyan bababarát szolgáltatást jelent, mely lehetőséget teremt a kismamák és újszülött babáik 24 órás együttlétére.

Az  első eredmény: a megújult újszülött osztály Képünkön dr. Olosz Réka,Varga Tiborné főnővér, dr. Nád Márta és Cseresnyés Péter. Fotó: Szakony Attila

- Teljesen új fejezet kezdődik az újszülött részleg életében, hiszen az átalakítással valóban családcentrikus és harmonikus ellátást biztosítunk - mondta a főorvos. - A mamák és babák együttes elhelyezése kiemelt jelentőséggel bír az újszülöttek korai fejlődésében, egyúttal megkönnyíti az anya és a gyermek egymásra hangolódását is. Ezt ráadásul úgy tudjuk megvalósítani, hogy közben szakszerű felügyeletet és segítséget is biztosítunk.

A pályázati támogatásnak köszönhetően az újszülött részlegen nemcsak a termek átépítése valósult meg, de rövidesen új orvosi eszközökkel, berendezésekkel újszülöttélesztő asztallal, inkubátorokkal, infúziós pumpákkal  is gyarapodik a részleg. Hasonló fejlesztés valósul meg hamarosan a szülészeti-nőgyógyászati osztályon is, ahol modern szülőszobát, császárműtőt alakítanak ki és több korszerű gépet állítanak munkába.

A szerdai avatás persze csak apró epizódja az átfogó rekonstrukciónak, az intézmény főépületében jelenleg is több helyen folyik a munka. Az épület 5. és 6. emeletén például az új központi műtő kialakítása zajlik.

- Operációt emiatt nem kellett elhalasztani, az intézményben lévő többi műtő tökéletesen alkalmas arra, hogy a szükséges beavatkozásokat elvégezzük - hangsúlyozta dr. Brünner Szilveszter főigazgató, aki hozzátette: legkésőbb március végére a központi műtő is a kollégák rendelkezésére áll. - A pályázat keretében több más osztály is megújul, így például az endoszkópos labor, az intenzív terápiás osztály, illetve a patológia és a mikrobiológiai osztály is. Utóbbi kettő részleg a jelenlegi járóbeteg szakellátásnak is helyet adó épületben kap majd elhelyezést. Mindezek mellett a főépület lépcsőháza is megújul, új burkolatok és liftek kerülnek beépítésre, ez utóbbiak közül néhány egység már a próbaüzem fázisában tart. A rekonstrukció részeként az épület energetikai megújítása is megvalósul, az elavult biztosítószekrények cseréje mellett szünetmentes tápegységek, feszültségszabályzó berendezések kiépítése is megvalósul.

A rekonstrukciónak csak egy állomása volt a szerdai avatás, a főépületben  folyik a munka,  március végére a központi műtő is elkészül. Fotó: Szakony Attila

A főigazgató gyakorló orvosként a pályázatban szereplő orvosi műszerekről és berendezésekről is szólt. Mint mondta: új röntgengépekkel, valamint csúcskategóriás ultrahang készülékkel gyarapodik majd a kanizsai kórház.

Az intézményben egy másik pályázatnak köszönhetően a sürgősségi betegellátó osztály is átfogó fejlesztésen és bővítésen esik át, ezen munkák párhuzamosan zajlanak a főépület rekonstrukciójával.

- A sürgősségi betegellátó osztály (SBO) 2007. nyarától működik a kórházban, akkor az intézmény saját költségvetéséből alakította ki az új részleget - emlékezett vissza a főigazgató, aki hozzátette: egy ideig központi finanszírozást sem kaptak a feladatra. - A tavaly nyáron bevezetett egészségügyi struktúraváltás következtében viszont a legmagasabb szintű sürgősségi betegellátó szintre emelték az osztályt, ami nemcsak szakmai kihívást jelent, de műszerezettségben is meg kell felelni a megnövekedett elvárásoknak. Az SBO-n például egy korszerű sürgősségi műtőt is felszerelnek, hogy időveszteség nélkül, azonnal el lehessen végezni az életmentő beavatkozásokat. Természetesen az eszközpark is bővül, jóllehet a több mint 50 új orvosi műszer  ultrahangkészülék, defibrillátor, altató-, lélegeztetőgépek  beszerzése egy kicsit csúszik a közbeszerzés jogi útvesztői miatt, de néhány hónapon belül, határidőre, ez is meglesz, mint ahogy magának a sürgősségi betegellátó osztálynak a bővítése is.

Mint megtudtuk: a SBO jelenlegi 307 négyzetméteres területe a bővítés eredményeként több mint 700 négyzetméterrel bővül. Április óta az alapozási munkákat követően már elkészült az épület váza, s rövidesen megkezdődnek a körítő falazások, illetve a válaszfalak felhúzása, majd végül az épületgépészeti munkák kerülnek sorra. A rekonstrukció várhatóan a nyárra befejeződik.

- Azt gondolom, hogy a nehezén már túl vagyunk, egy ilyen horderejű beruházás mellett elvégezni a napi munkát nem egyszerű feladat - fogalmazott a főigazgató, aki hozzátette: a kórház dolgozói mellett, a betegeket is minden tisztelet és elismerés megillet, hiszen a nagy többség megértette, tolerálta a kialakult helyzetet, s csupán pár esetben kellett csillapítani a panaszosokat.

 

Megoldják az orvoshiányt

A főigazgatótól természetesen azt is megkérdeztük, hogy az új, modern kanizsai kórházban lesz-e elegendő gyógyító szakember. Mint azt dr. Brünner Szilveszter elmondta: a közalkalmazotti jogviszonyban dolgozó orvos kollégák továbbfoglalkoztatását támogatja a kórház, hiszen ezen orvosok munkájára, szaktudására szükség van. Emellett persze új szakemberek felvételére is van lehetőség, ám ezt nem feltétlen a nagyobb fizetés ígéretével, hanem a jó infrastruktúra és kollegiális légkör hangsúlyozásával szeretné megoldani az intézmény főigazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!