Hírek

2013.01.30. 10:16

Díjnyertes édes szépségek

A laikus talán nem is hinné, hogy mennyire hangsúlyos a szépérzék szerepe a cukrászatban. Ennek kialakítására is nagy figyelmet fordítanak a Mező Ferenc - Thúry György Gimnázium és Szakképző Iskola Thúry György Tagintézményében.

Horváth-Balogh Attila

A "Thúry" diákjai nemrég egy országos versenyen értek el nagyon imponáló helyezést kakaóképeikkel, és már készülnek a következő megmérettetésre. Alkotásaik nem csak önmagukban értékesek, hanem azért is, mert egyfajta utat jelentenek az ízlésességhez, ami egy cukrász esetében fontos erény. De ez már csak - hogy stílszerűek legyünk - hab a tortán, mert a legfontosabb az alapozás, amíg valaki eljut idáig. És az intézmény ebben sem "gyenge".

 

Az előkelő helyezést elért lányok, Baróti Veronika, Komárovics Melitta és Horváth Zsófia (Fotó: Szakony Attila)

- Fontosnak tartjuk, hogy - s ez sajnos, már az általános iskolában egyre kevesebb figyelmet kap, a középiskolában pedig a rajzra és a művészettörténeti ismeretekre mindössze heti egy óra jut - a diákok manuális kifejezőkészségét fejlesszük a gyakorlati oktatás keretében is  bocsátotta előre Rábavölgyi Attila, a Thúry-tagintézmény vezetője.

- Szerencsések vagyunk abból a szempontból, hogy a tancukrászat múlt évi, az önkormányzat és a KanizsaTISZK támogatásával megvalósult 36 millió forintos bővítése és korszerűsítése révén az infrastruktúrát, illetve a szükséges szakmai hátteret egyaránt biztosítani tudjuk a nívós képzéshez.Ez utóbbit a szakoktatói gárda, illetve a biológia-rajz szakos pedagógus, Lukács Judit garantálja, aki minden diákból igyekszik kihozni a profi piktort.

 

Tanítványai, a végzős Horváth Zsófia, Komárovics Melitta és Baróti Veronika a nemrég Kisújszálláson megrendezett Illéssy Gasztro Kupa és Országos Ételművészeti Versenyen 1., 2. és 3. helyezést értek el úgynevezett kakaóképeikkel._ A cukrászati artisztikáról, illetve a kakaóképekről 8 éve hallottam először, a kolléganőm, Pálfi Zsuzsa cukrász szakoktató hívta fel a figyelmemet a kakaófestésre és nagyon megtetszett a dolog - árulta el a szakember, aki azt is elmondta, a kakaóképek egy speciális anyagból, a tragantból készülnek, amire vízben elkevert kakaóval festenek különböző ábrákat, motívumokat.

- Egy nyáron át kísérleteztem vele, s a következő évtől már a gyerekeket is bevontam a munkába. Hozzáteszem, a cukrászati artisztika nem csak a kakaófestést jelenti, hanem beletartoznak például a grillázzsal, vagy a karamellizált cukorral készített látványos megoldások, díszítőelemek is. A 12.F-es tanulók sok energiát és rengeteg időt fordítottak a sikeres szereplésre, arra pedig különösen büszke vagyok, hogy a cukrász zsűri elnöke, Erdős Hanna, aki az erfurti szakács- és cukrászolimpián két aranyérmet is szerzett, különdíjat adott Melittának munkájáért.

 

 

- Vizet és zselatint összefőzünk, majd porcukrot adunk hozzá, amíg linzertészta-szerű állaga nem lesz - avatott be a konyhatitkokba Komárovics Melitta. - Ezt az anyagot hívjuk tragantnak, amit aztán igény szerint nyújthatunk és kiszáradás után festhetünk is. Keretbe:A lányok azt is elárulták: miután befejezik tanulmányaikat, valamennyien szeretnének a szakmájukban maradni, ám ehhez sajnos, a szűkös elhelyezkedési lehetőségek, illetve a magyarországi rossz bérviszonyok miatt kénytelenek lesznek külföldön munka után nézni. De addig még van egy kis idő, s búcsúzóul szép eredménnyel szeretnének hazatérni márciusban a következő megmérettetésről, Tatáról, a hagyományos Farsang Kupa Gasztronómiai Versenyről, ahol klasszikus dísztorták és sütemények lesznek a fókuszban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!