Hírek

2013.01.29. 16:21

Betartják-e az önkormányzatok a jogszabályokat?

Zalaegerszeg - Nem szabott ki bírságot tavaly a kormányhivatal törvényességi felügyeleti főosztálya, mert bár előfordultak kirívó jogsértések is, azokat orvosolták az önkormányzatok.

Szabó Judit

Dr. Sipos János főosztályvezetőtől megtudtuk: arra sem volt szükség, hogy központi költségvetésből járó támogatás visszatartását kezdeményezzék. A főosztály a települési és a nemzetiségi önkormányzatok törvényességi felügyeletét látja el. A képviselő-testületek tavaly közel 33 ezer határozatot hoztak és 3280 rendeletet alkottak. A zalai önkormányzatok működésére alapvetően az önkéntes jogkövetés jellemző, ugyanakkor a kormányhivatal 331 törvényességi felhívást intézett a testületekhez törvénysértő döntések miatt, közölte Sipos János.

Alkotmánybírósághoz vagy bírósághoz nem kellett fordulniuk, hét esetben viszont  állami számvevőszéki vizsgálatot kezdeményeztek, például a Letenye környéki nemzetiségi önkormányzatok nagy összegű feladat-alapú támogatásának felhasználását érintően.

Németh Norbert és Fekete Enikő kidobja a kukába a szemetet. Ma már mindenütt minimum hetente kötelező a szemétszállítás, az aprófalvakban sincs kivétel, közölte dr. Sipos János. Fotó: Katona, Szabó

A törvényességi felügyeleti főosztály 13 célvizsgálatot bonyolított le. Ezek kiterjedtek a költségvetési és zárszámadási, hulladékgazdálkodási, szociális és lakásrendeletekre, valamint  a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségre is. Hulladékgazdálkodási rendeletekben is találtak hibákat.

- Több településen előfordult, hogy heti helyett kétheti gyakorisággal írták elő a kommunális hulladékszállítást. A kormánymegbízott jogszabálymódosítást kezdeményezett, hogy Zala megye aprófalvas településszerkezetére tekintettel megengedett legyen a kétheti szállítás, de ez továbbra is hetente kötelező - tájékoztatott dr. Sipos János.

Elmondta azt is, hogy idén a hulladékszállítás díját már nem az önkormányzatok állapítják meg. A Magyar Energia Hivatal  javaslatának figyelembe vételével miniszteri rendeletben fogják meghatározni, először vélhetően 2014-re vonatkozóan. A rendelet kiadásáig a díjmegállapítás joga a közszolgáltatóké. A fő szabály, hogy a tavalyi díjakhoz képest nem emelhetnek 4,2 százaléknál többet. Az ettől való eltérést a szolgáltatóknak engedélyeztetniük kell az Energia Hivatallal.

A célvizsgálatok a fogászati ügyelet biztosítására is kiterjedtek. Az ellátás, bár önkormányzati kötelezettség, százegy zalai településen nem volt megszervezve. A kormányhivatal az OEP területi szervének bevonásával egyeztetéseket kezdeményezett a már működő szolgáltatókkal a probléma megoldására. A mai napig  - törvényességi felügyeleti eszköz alkalmazása nélkül is - kilencven  érintett önkormányzat talált magának szolgáltatót, és az elmaradásban lévők is tárgyalásokat folytatnak az ügyben, jelezte a kormányhivatali  osztályvezető.

A kormányhivatalhoz tavaly nyolc közérdekű bejelentés érkezett, és közel ötven panaszbeadványt vizsgáltak ki az önkormányzatok működésével kapcsolatban. Volt olyan ügyfél, aki a hulladékdíjak mértékét és megállapításának módját kifogásolta. Ilyen panaszokkal idén már nem a kormányhivatalt kell keresni, hanem a fogyasztóvédelmi hatóságot. A kormányhivatalhoz érkezett    panaszbeadványok között helyi adórendeletekkel és önkormányzati hivatalok munkájával kapcsolatosak is voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!