Hírek

2012.12.26. 13:50

Bővül az egerszegi kistérségi ügyelet

Mégis csatlakozhat Zalalövő és Csöde az egerszegi térségi háziorvosi ügyelethez, december 31-től ebben a rendszerben látják el a betegeket.

Szabó Judit

A zalaegerszegi háziorvosi ügyeleti rendelő a Botffy utca 1. alatt (Fotó: Katona Tibor)

Zalalövőn az utóbbi években egyre növekvő  gondot jelentett az önálló (zalalövőieket és csödeieket ellátó) háziorvosi ügyelet működtetése. A város nem bírta anyagilag a terhet, s orvoshiány is tetézte a problémát. Idén többször előfodult, hogy egyik orvos sem tudta vállalni az ellátást, voltak napok, hogy más városba kellett irányítani a betegeket.Zalalövőn a problémák ellenére sokáig kitartottak az önálló  ellátás  mellett. Eleinte meggyőződésből, mert  a képviselő-testület úgy látta:  jobb ez a rendszer, hiszen helyben van, az orvos gyorsan kiér a beteghez. (Panasz egyébként az egerszegi térségi rendszerre sincs, az  önkormányzatok elégedettek a működésével). Később már kényszerből tartották fenn Zalalövőn az ügyelet, tavaly ugyanis  a finanszírozási problémák miatt elhatározták, hogy  Zalaegerszeghez, a 77 települést ellátó központi kistérségi ügyelethez  csatlakoznak, de a megyeszékhely vezetése  2011 második felében nemet mondott a kérésre.

Az egyik indok az volt, hogy  a kistérségi ügyeletet irányító  Országos Mentőszolgálat   szerint kapacitásbővítésre  lenne szükség az ellátási terület növekedése  esetén, s ez jelentős többletköltségekkel járna.Zalaegerszeg a múlt héten tartott önkormányzati ülésen  viszont úgy döntött: mégis fogadja a két települést,  az ügyelet   jelenlegi kapacitásainak változatlanul hagyása mellett. Hosszas egyeztetés után az az álláspont alakult ki, hogy a meglévő orvosokkal és járművekkel   megoldható a feladat  biztonságos ellátása Zalalövő és Csöde csatlakozása esetén is. Ez a kapacitás egyébként nagyobb a jogszabályokban  foglalt szakmai minimumfeltételeknél.A zalalövői és csödei lakosokat ügyeleti időben  Zalaegerszegen, a Botffy utca 1. alatti rendelőben fogadják  december 31-től, ha pedig a betegirányító szükségesnek  tartja, házhoz küldi az ügyeletes orvost vagy a mentőt. A zalalövői egészségházban megszűnik az ügyeleti rendelés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!