Hírek

2012.11.21. 19:45

Kérdezz-felelek a januártól életbe lépő ebadóról

Nagykanizsa - A kutyatartók higgadtan veszik tudomásul, hogy az önkormányzat ebrendészeti hozzájárulást vezet be januártól - szűrhető le egy fórum alapján.

Horváth-Balogh Attila

Cseresnyés Péter polgármester az ebrendészeti hozzájárulással egyszerűbben: ebadóval kapcsolatban hangsúlyozta: az évi 5000 forintos járulékfizetési kötelezettség bevezetése nem valamiféle újabb pénzszerzés.

- Sok gondot okozott városunkban is az elmúlt években, hogy a kutyatartás szabályozása felpuhult, mindenki kénye-kedve szerint tarthatott ebet, és természetesen a gazdik között olyanok is akadtak, akik az állatok veszettség elleni oltását is elhanyagolták  - mondta a városvezető. - Elsősorban tehát a tudatformálás a célunk a mostani lépéssel, azt reméljük, hogy aki fizet a kutyájáért, az talán nagyobb felelősséget is érez iránta, s ennek megfelelően fogja majd tartani.

Számos kérdés felvetődött a szerdai összejövetelen. Lukács Józsefné (jobbra) például az ebadó alóli mentesség szabályairól érdeklődött. Fotó: Szakony Attila

Cseresnyés Péter azt is elmondta: a befolyó pénzből a jövőben kutyafuttatókat alakítanak majd ki, illetve az állatok közterületen elhullajtott ürülékének összegyűjtésére szolgáló edényeket helyeznek el városszerte.

Kutyások pénze és tudata

Mindezeken túl pedig várhatóan jelentős összeggel segítik majd az állatmenhely működését, fejlesztését is.

Dr. Horváth László hatósági állatorvos arról beszélt: kötelező lesz a 4 hónaposnál idősebb kutyusok regisztrációja és chippel való ellátása, melynek révén az állatok és a tulajdonos adatai adatbázisba kerülnek. Az információkat a chip hordozza, így az elkóborolt vagy utcára tett, ne adjş Isten balesetet okozó eb gazdája felelősségre vonhatóvá válik. Elhangzott: a regisztráció, valamint a chip ára és beültetése 3000 forint, ami azonban az önkormányzat által beszedett ebadóból nyújtott támogatás révén jövő június végéig 1000 forintra mérséklődik.

Ezután Gróf Krisztián, a Zalai Kutyasuli vezetője egy újszerű ebtartási eljárásról, a Tükör-módszerről beszélt, majd jöhettek a kérdések. Ennek során akadt, aki azt tudakolta, hogy kötelező-e a szájkosár az utcán, más pedig egy praktikus, az ürülék felszedésére alkalmas kartonlapátkával ellátott papír gyűjtő zacskót ajánlott az illetékesek figyelmébe. Lukács Józsefné arra volt kíváncsi, hogy lévén ő maga súlyos beteg jelzőkutyája kaphat-e mentességet az ebadó alól. A válaszban elhangzott: orvosi igazolásra igen, s további mentességet élveznek például az ivartalanított, a menhelyről elhozott és az ősi magyar fajták közé tartozó kutyusok.

Vargáné Spolár Judit kutyáival, Rexszel és Olgával. Jónak és helyénvalónak tartja az ebrendészeti hozzájárulás bevezetését. Fotó: Szakony Attila

A gyerekkora óta ebtartó Vargáné Spolár Judit kérdésünkre elmondta: állatmenhelyről hozott két kutyája után nem kell majd ebrendészeti hozzájárulást fizetnie, de ha kellene is, helyénvalónak tartaná azt. Szerinte ugyanis jó dolog, ha a befolyó pénz a gazda nélkül maradt, menhelyen élő kutyusok körülményeinek javítását szolgálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!