Hírek

2012.11.27. 18:54

Közös önkormányzati hivatalokról, a Volán-átalakításokról

Zalaegerszeg - Decemberben nevezik ki a járások vezetőit, Zalában nem lesz köztük polgármester vagy országgyűlési képviselő, hangzott el a kormányhivatal polgármesteri-jegyzői értekezletén.

Szabó Judit

A kormányhivatal Ady moziban tartott keddi értekezletének témája a közigazgatás átalakítása volt. Rigó Csaba kormánymegbízott elmondta, hogy a január elsején létrejövő hat zalai járási hivatalba összesen 310 köztisztviselő kerül át az önkormányzatoktól, s 260 fő a kormányhivatal szakigazgatási szerveitől. A járások vezetőit decemberben nevezik ki, jelezte, hozzátéve, hogy bár a törvény lehetőséget ad rá, Zalában nem lesznek közöttük polgármesterek vagy országgyűlési képviselők. A hat vezetői posztnak öt jogász a várományosa, s egy olyan szakember, aki hozzájuk hasonlóan szerzett már közigazgatási tapasztalatot.

Dr. Sifter Rózsa, a kormányhivatal főigazgatója a közös önkormányzati hivatalok létrehozásáról elmondta, hogy a jelenlegi 94 helyett várhatóan 58-60 hivatal lesz a megyében. Az önkormányzatoknak 2013 március elejéig kell megállapodniuk a hivatalok kialakításáról. Ha nem jutnak dűlőre, a kormányhivatal kijelöli, hová tartozzanak. Dr. Sifter Rózsa rámutatott, arra számítanak, hogy a helyi döntéshozók a közös hivatalok létrehozásakor figyelembe veszik a lakosság érdekeit. A döntés nem lehet öncélú, az esetleges szembenálláson, haragon felül kell emelkedni, figyelmeztetett. Majd megjegyezte, hogy már születtek a megyében a lakosság értetlenségét kiváltó megállapodások.

Dr. Sipos János, a kormányhivatal főosztályvezetője arra is kitért előadásában, hogy milyen szempontokat vesz figyelembe a kormányhivatal, ha rá hárul a döntés a közös önkormányzati hivatalokról. Első helyen említette a lakosság érdekét, majd a könnyű megközelíthetőséget, de szerepet fog játszani, hogy a lehető legkevesebb munkahely szűnjön meg. Az önkormányzatok együttműködési készsége is számít, de ez nem írhatja felül a helybeliek érdekét.

Busa Csaba: A közlekedést továbbra is zalaiak szervezik Zalában. Fotó: Katona Tibor

Borsos József, a munkaügyi központ igazgatója a közfoglalkoztatási rendszer jövő évi változásairól adott tájékoztatást, Busa Csaba, a Zala Volán személyközlekedési igazgatója pedig a Volán-társaságok átszervezéséről. A regionális rendszer kialakítása két év alatt zajlik le, eddig csak a vezetői poszton történt változás, mutatott rá. A Zala Volán élére Papp Lászlót, a Vasi Volán vezérigazgatóját nevezték ki, ő pedig Busa Csabát választotta a helyettesévé. A regionális cég úgy jön majd létre, hogy négy megyéből hat Volán-társaságot vonnak össze. Busa Csaba arról biztosította hallgatóságát, hogy Zalában a jövőben is zalaiak fogják a közlekedést szervezni, az átalakítás igazából a vállalat központját és stratégiai irányítását érinti.

- Nincs szó teljesítménykivonásról és olyan mértékű járatracionalizálásról sem, ami az ellátást veszélyeztetné  - vázolta a személyközlekedési igazgató, s jelezte: azért tartotta fontosnak, hogy erről az értekezleten beszéljen, mert a minisztérium nyilatkozattételi tilalmat rendelt el az átalakítással kapcsolatban, így a sajtó útján nem adhat tájékoztatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!